Türk-İslam kültürünü tanıtmak amacıyla geçmiş dönemlerde yayımlanan ”Bilinmeyen Yönleri ile Topkapı Sarayı”, ”Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler”, ”Emeviler’den Osmanlılar’a 13 Asırlık İhtişam Türk İslam Eserleri Müzesi”, ”Bir Hüsn-i Hat Sergisi Bursa Ulu Cami” ile ”Abideleri ve Günümüze Bakan Mesajlarıyla Diyar-ı Mevlana” isimli kitaplar, ebatları küçültülerek tarih meraklılarının beğenisine sunuldu. Ancak ebatlar küçülürken eserlerin kağıt, resim ve cilt kalitesi değiştirilmedi.
Kaynak Kültür Yayın Grubu Görsel Yönetmeni Engin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültür ve sanatın dün olduğu gibi bugün de insanlara kimlik kazandıran en önemli argüman olduğunu belirtti.
Toplulukların millet haline gelebilmesi, tarihe kök salarak şuurlandırılması, fertlerin manevi olarak var olabilmesinini ancak ürettiği ve sahip çıktığı kültür, sanat eserleri ile mümkün olduğunu ifade eden Çiftçi, ”Kültür ve sanat eserlerimizin tanınması ve tanıtılması için büyük bir boşluğu doldurmak amacıyla önemli bir çalışmaya imza attık. Küçültülen ebatlarıyla 5 muhteşem eserle, tarihi mirasımızın önde gelen yapılarını ve mekanlarını kıymetine yakışır bir kaliteyle tekrar yayımladık” dedi.
EMEVİLERDEN OSMANLILARA 13 ASIRLIK İHTİŞAM:
TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin dünyada eşi benzeri olmayan zengin koleksiyonunda yer alan Emevi, Abbasi, Fatımî, Büyük Selçuklu, Zengi, Eyyubî, Kuzey Afrika ve İspanya Müslüman Devletleri, Artuklu, Anadolu Selçukluları, Anadolu Beylikleri, Memlûk, İlhanlı, Timurlu, Türkmen, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Osmanlı, Safevi ve Kaçar Dönemi ile Anadolu etnografyasına ait eserler kronolojik olarak, dönemin olayları, kapsamlı, sade ve anlaşılır bir üslupla ilk kez bir kitap halinde tarih meraklılarının istifadesine sunuluyor.
HIRKA-İ SAADET DAİRESİ VE MUKADDES EMANETLER
Fahri Kainat Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) başta olmak üzere, geçmiş peygamberlerin, Ashabın ve İslâm büyüklerinin kullandıkları eşyalardan ve maddi hatıralarından oluşan ve Topkapı Sarayında muhafaza edilen Mukaddes Emanetler, fotoğrafları ve detaylı bilgiler eşliğinde Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes emanetler kitabında bir arada.
Emanetlerin Sarayda toplanma sürecinin yanı sıra, emanetlerin her birinin tarihleri ve özelliklerinin ele alındığı eser, Tahsin Öz tarafından 1953 yılında neşredilen siyah beyaz fotoğraflı ‘Emanât-ı Mukaddese’ isimli yayından sonra günümüze kadar bu konuda hazırlanmış en kapsamlı eser.
ÂBİDELERİ VE GÜNÜMÜZE MESAJLARIYLA DİYÂR-I MEVLÂNA
Selçuklu, Karamanlı ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserle Konya, sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı sanat ve kültür merkezlerinden biri. Mevlânâ Müzesi maddi ve manevî özellikleriyle bu merkezin kapsı ve piri.
Mevlâna’yı ve asırlardır ona ev sahipliği yapan Konya’yı farklı boyutlarıyla ele alan eser, başta Mevlâna Müzesi olmak üzere Konya abidelerini tanıtıp, üzerlerindeki hatları ve kitlelere verdiği mesajları tek tek tespit ederek okuyucusuyla buluşturuyor.
Mevlâna fikriyatıyla Konya’yı yeniden ve daha derin duymak isteyenler için ‘Âbideleri ve Günümüze Mesajlarıyla Diyâr-ı Mevlâna’ kültür hazinemiz için önemli bir kaynak eser.
BİLİNMEYEN YÖNLERİ İLE TOPKAPI SARAYI
Dört Asra yakın bir zamanda Osmanlı Padişahlarına ev sahipliği yapan, hilafetin ve dünyanın merkezi Topkapı Sarayı, günümüzün en gözde ve en önemli Osmanlı mirası. Her gün yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçiyi misafir eden sarayın her karesinde; Osmanlı zekâsının, tevazuûnun ve tabîliğinin izleri canlılığını muhafaza ediyor.
Topkapı Sarayı’nı gezenler, çoğu zaman yeterli vakit ve malumat edinemediklerinden yakınmakta haklılar. Saray planından saray adabına, mukaddes emanetlerden odalara, koğuşlardan bölmelere, abidelerden bahçelere, mescitlerden köşklere, mutfaklardan koğuşlara ve tabiî ki harem dairesine kadar Osmanlı idari anlayışının ihtişam ve zerâfetini sergileyen bu yapının anlattıklarını okuyabilmek için kapsamlı bir rehber eserle karşı karşıyayız. ‘Bilinmeyen Yönleri ile Topkapı Sarayı’ isimli fotoğraflı eserde, hem Topkapı Sarayı hem de asırlardır sarayda muhafaza edilen mukaddes emanetlerle ilgili yeterli düzeyde malûmat mevcut.
Eser sarayın her köşesini etraflıca anlatmanın yanı sıra aynı zamanda farklı dönemlere ait ilginç hatıra, bilgi ve anektotları da ihtiva ediyor. Bu özellikleri ile hem tarihi, hem de duyguyu bir arada sunuyor okuruna.
BİR HÜSN-İ HAT SERGİSİ:
BURSA ULU CAMİ
Bursa’nın tarihi ile özdeşleşen bir kültür hazinesi Ulu cami. Ulu Cami ve onu özellikli hale getiren hat eserlerini fotoğraflar eşliğinde tanıtan eser, devirlere ve inanca şahitlik eden kareleri zengin bilgi birikimiyle okuruna başarıyla aktarıyor. Eserin üslubu oldukça ilgi çekici. Camiyi tüm özellikleri ile tanımak isteyen bir topluluğa, camiyi gezdirerek anlatıyor havası verilmiş. Bunda yazarın daha önce çeşitli defalar camiye gelen ziyaretçilere rehberlik etmesinin de payı var. Ulu Cami’yi sınırlı malumatlarla ziyaret eden okurlar, bu eserin zengin bilgi birikimi ve görselliğiyle tanışınca Ulu Cami’yi yeniden keşfedecekler.