Mustafa Doruk, Eskişehirli eğitimci bir ailenin iki çocuğundan biri. İlköğretim çağından itibaren şiirler ve hikâyeler yazdı. Bazıları çok beğenildi, ödüller aldı, bazıları da yayınlandı. Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki İngilizce öğretmeni Jake Becker, öğrencilerinden hikâye yazmalarını istedi. Mustafa da, “Sivas’ın Dinozor Doktorları” başlıklı hikâyeyi yazdı. Balıklı Göl’deki balıklar ile çocukluğundan aklında kalan dinozorları içine alan bir hikâyeydi. O öykü ve dört tahesi daha, şimdi beş dilde kitap oldu.
Sivas’ın Dinozor Doktorlarından sonra Kapadokya’nın tembel mamutları ile ilgili bir öykü kaleme almıştı. Hayvanları kullanarak çocuklara mesaj veren hikâyeler yazmak hoşuna gitmişti. Bu hikâyelerin her birinin sonunda, Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerinden birini tanıtacaktı. Öykülerin İngilizce ve Fransızca çevirilerini kendisi yaptı. Rusça ve Almanca için profesyonel yardım aldı. Beş ayrı dilin aynı kitapta toplanabileceğine karar verdi. Sayfa içine bir çark sistemi yerleştirilecekti. İki katlı sayfaların ortasındaki teker döndükçe yeni bir dil görülecekti.
RESİMLERİ ANNESİ VE ABLASI ÇİZDİ
Eğitim danışmanı annesi Nilgün Doruk ile üniversite öğrencisi ablası Merve Doruk öyküleri çizgiye yansıttı. Yine bir eğitimci olan babası Fazıl Ahmet Doruk da yayınevleri ile görüşerek kitabın yayımlanmasını sağladı.
Mustafa kitaplarının önce bir pedagog veya psikolog tarafından okunmasını istedi. Prof. Dr. Yankı Yazgan’dan olumlu ve beğeni dolu bir geri dönüş alınca, kitapları TÜYAP kitap fuarı standlarında yerini aldı.
Okulda imza günü yapacağım
Kitabım ilk olarak TÜYAP Kitap Fuarı’nda çıktı. Beklemediğim kadar övgü aldım. Arkadaşlarım da çok beğendi. Okulda bir imza günü yapacağım. Kitabımı çok beğenen Birey Yayıncılık sponsor oldu. Her kitabım 10 liraya satılıyor.
KİTAPLARIN HİKÂYESİ
Sivas’ın Doktor Dinozorları: Balıklı Göl’deki dişsiz balıklar ile dinozorların hayvanlara vahşice yaklaşımı anlatılıyor.
Nemrut’un Kavgacı Hayvanları: Hayvanlar fanatikleşip gruplara ayrılıyor. Kimi aslanı, kimi kartalı seçip, kavgaya tutuşuyorlar. İnsanlar hayvanları barıştırıyor.
Pamukkale’nin Sıradışı Ejderhası: Beyaz ejderha rengi nedeniyle arkadaşları tarafından dışlanıyor, daha sonra insanlarla iletişim kuruyor.
Fethiye’nin Huzurlu Kelebekleri: Tırtıllar kendini huzursuz eden kelebeklerin kibirli tavırlarından kaçıp Ölüdeniz’e bile huzur veriyor.
Kapadokya’nın Tembel Mamutları: Kapadokya’da yaşayan mamutların maceraları yer alıyor.