Amerikalı bürokratlarının bulundukları ülkeler hakkında kaleme aldıkları “gizli raporlar,” zamanının süper gücü olan Osmanlı sefirlerinin, gittikleri ülkeler hakkında topladıkları bilgileri ve bunlar hakkında edindikleri izlenimlerini yazdıkları “sefaretnamelerini” hatıra getirdi. Üstelik bunlar gizli de değildiler. Aksine aşikâr idiler. İstanbul’da hem elyazma olarak hem de basılmak suretiyle çoğaltılmış ve dağıtılmışlardı. Hatta pek çoğu daha o zamanlar ilgili oldukları ülkelerin dillerine çevrilmiş ve basılmışlardı.
Acaba Osmanlı, Avrupa hakkında, kuzey ve doğu komşuları hakkında neler düşünüyordu? Onların hoşlaşmayacağı ve rahatsızlık duyacağı bilgileri kaleme almış mıydı? Osmanlı elçileri gittikleri ülkelerde nelere dikkat etmişler, hangi açıkları yakalamışlar, ne türden yönlendirmelerde bulunmuşlardı?
Osmanlı elçileri 18. yüzyıldan itibaren gittikleri devletlerin askeri gücü, devlet yapısı ve toplum hayatı ile ilgili bilgi toplayıp, gözlemler yaptılar. Elçilerimiz gördüklerini anlatan raporlar hazırlayarak, Osmanlı yönetimine sundular. Sefaretname denilen elçi raporları Osmanlı İmparatorluğu’nun batıya bakışının değişerek, devlet ve toplum hayatının şekillenmesinde önemli rol oynadı. Bu kitapta Osmanlı elçilerinin Batı dünyasına nasıl ilginç ve eğlenceli bir bakış açısıyla yaklaştıklarını göreceksiniz.
Dünle bugünü buluşturan ve maziyi çarpıcı anekdotlarla gözler önüne seren bu başarılı eser için Araştırmacı Yazar Muhammet Safi yi tebrik etmek gerek. Konu edindiği dönemi, toplumlar ve devletlerarası mukayeseler eşliğinde veriyor oluşu kitabın en önemli farklılıklarından…