Kitap endüstrisindeki rakamlar ‘Türkiye kitap okumuyor’ algısını yıktı. Yılda 480 milyon kitabın basıldığı Türkiye dünya liginde 13’üncü sıraya çıktı. Yazarlar ise milyon dolarlara transfer oluyor
Sunucu, futbolcu, yöneticilerden sonra yazarlar da milyon dolarlık transfer sözleşmelerine imza atar oldu. Öyle ki tıpkı futbol kulüpleri gibi, yayınevleri de bestseller yazar yetiştimek üzere altyapı yatırımları yapar hale geldi. Rekabet artınca çok satan yazarlar milyon dolarlık ücretler karşılığında transfer edilmeye başlandı. Tıpkı borsada olduğu gibi kitabı 100 binden fazla satan yazarların da bir piyasası var. Örneğin Ayşe Kulin Everest Yayınları’ndan Remzi Kitabevi’ne geçti. Everest bu boşluğu Alkım’dan Ahmet Altan’ı alarak doldurdu. Nobelli yazar Orhan Pamuk ise astronomik bir anlaşmayla İletişim Yayınları’ndan YKY’ye transfer oldu. Transferler bununla da sınırlı değil. İskender Pala Timaş, Ahmet Ümit Doğan Kitapçılık’tan çıkış yaptı. Ancak Everest her ikisini de transfer etti. Zülfü Livaneli ve Canan Tan da geçen yıl radikal geçişler yapan yazarlardandı.
ARTIK YAZARLAR DA MENAJER TUTUYOR
Mümin Sekman’ın ‘Her Şey Seninle Başlar’ adlı kitabı geçtiğimiz günlerde 1 milyonuncu baskısını yaptı. Sekman gelinen noktayı şu sözlerle özetedi: "Yayınevleri yazarların peşinde. Bir milyon lirayı bulan teklifler söz konusu. Bircok yazarın menajeri var. Ben de çok sayıda teklif aldım. Ancak burada önemli olan Türkiye’deki dönüşüm. Kitap okurun işine yaradıkça yayıldı."
YILDA 42 BİN YENİ KİTAP
Yeni çıkan kitap sayısı: 42 bin 337
Kitapların baskı adedi: 480 milyon 257 bin*
Kitap endüstrisinin cirosu: 3.8 milyar TL
Kişi başına düşen kitap sayısı: 6.4
Kitap satan mağaza sayısı: 6 bin 100
Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü *Bu kitapların 187 milyonu ders kitabıdır.
Sabah