“İdeolojik ayrımlar keskinliğini yitirdi”

Kitap
Tuba OLGAÇ’ın röportajı… Türkiye’de yayıncılığı İBB Kültür A.Ş Projeler Müdürü Fatih Yavaş ile konuştuk.Yavaş’a göre e kitap basılı kitaplar için bir tehlike teşkil etmiyor, son dönemde is...
EMOJİLE

Tuba OLGAÇ’ın röportajı…

Türkiye’de yayıncılığı İBB Kültür A.Ş Projeler Müdürü Fatih Yavaş ile konuştuk.Yavaş’a göre e kitap basılı kitaplar için bir tehlike teşkil etmiyor, son dönemde ise ağırlıklı olarak tarihsel içerikli kitaplar ilgi görüyor.

Basılacak kitapları seçerken hangi kriterlere göre değerlendiriyorsunuz?

İBB Kültür A.Ş., İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını tanıtma hedefiyle yayıncılık yapmaktadır. Projeler öncelikle bu konseptle uyumlu olarak hazırlanmakta, gelen teklifler de bu önceliğe göre değerlendirilmektedir.

En çok hangi kitaplar beğeniliyor?

İstanbul’un 100’leri üst başlığıyla yayınladığımız serimiz çok büyük ilgi gördü okuyuculardan. İstanbul’un çok farklı yönlerini, mimari, turistik, tarihi… gibi yönlerini işleyen bu serimiz şu anda 67’ye ulaşmış bulunmaktadır. Semavi Eyice ile İstanbul’a Dair adlı kitabımız da okuyucu tarafından ilgiyle karşılandı.

Okuyucunun ilgileri döneme göre değişebiliyor. Son dönemde tarihi konuları işleyen kitaplara yönelik bir talep olduğu görülüyor.

Biz Kültür A.Ş olarak yayıncılık haricinde perakende sektöründe İstanbul Kitapçısı ile faaliyet gösteriyoruz. Beyoğlu İstiklal Caddesi, Kadıköy İskelesi ve Panorama 1453 Tarih Müzesi şubelerinde kitap, cd-belgesel ve İstanbul konulu hediyelik eşya ürünleri satışımız var.  2013 yılı içinde Eminönü, Beşiktaş, Vefa, Süleymaniye ve Sultanahmet’te yeni şubelerimiz de açılacak.

Yazarların çoğu telif noktasında yayınevlerinden yana şikâyetçi bu konuda neler söylersiniz?

Telif dünyanın her yerinde sorunlu bir konu. Yazarların emekleri bir yanda, yayıncının yatırım ve işi döndürebilme hesap ve kaygıları diğer yanda… Telif her zaman, yayınlanan eserin gördüğü talep ile ilgili. Bazı yazarların hiç böyle bir derdi yok, yani satış ve dolayısıyla telif sıkıntısı yok. Fakat büyük bir çoğunluğun böyle bir sıkıntısı olduğu bir gerçek ve maalesef bunun bir çözümü de varmış gibi görünmüyor.

Yayıncılığın, sermayenin kontrolüne girdiği görülüyor. İdeolojik bütünlük yerini paraya mı bıraktı?

Geçmişte olduğu gibi keskin ayrımların olmadığı ve ideolojik gün geçtikçe önemsizleştiği, ideolojik ayrımların keskinliğini yitirdiği doğru. Fakat isimlendirmeler değişse de sonuç itibarıyla yayıncının kimliği, yayıncının bilinen kimliğiyle normalde basmayacağı düşünülen yayınlara rastlansa bile, yayınlarının genel manzarasından hala kestirilebiliyor. Fakat parasal ilişkilerin ne kadar hakim olduğu da çok net değil. Bir süre daha gidişatı izlemek gerekiyor.

E-kitapların ortaya çıkması yayıncılığı nasıl etkiledi?

E-kitap, yayıncılık açısından yeni bir fırsat penceresi açtı. Basılı kitabı etkileyecektir, fakat ortadan kaldırabilir mi, zaman gösterecek.

Kitapta KDV’ler yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Bu indirim size nasıl yansıdı?

.KDV konusunda bir düzenleme gerekiyordu, fakat yapılan düzenleme maalesef şu haliyle eksik. Satış KDV’si düştü ve bunun okuyucuya yansıması olumlu, fakat yayıncı açısından bakarsanız, imalat KDV’si hala % 18. Yani yayıncı % 18 KDV ile ürünü mal ediyor, ama satarken % 8 KDV ile satıyor. Burada düzeltilmesi gereken bir sıkıntı var.

Profil Yayınları’ndan Münir Üstün röportajı için tıklayın…

Hayy Yayınları’ndan Rauf Baysal röportajı için tıklayın…

HECE Yayınları’ndan Abdurrahim Karadeniz röportajı için tıklayın…

İZ Yayıncılık’tan Hamdi Akyol röportajı için yıklayın…

Yeditepe Yayınları’ndan Mustafa Karagüllüoğlu röportajı için tıklayın…

Çıra Yayınları’ndan Yahya Ayyıldız röportajı için tıklayın…

on5yirmi5.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107