Fatih Sultan Mehmed’in yaklaşık 80 şiirden oluşan Divan’ı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan tarafından şerh edildi. Doğan’ın açıklamalı Fatih Divanı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.
Doğan, Fatih Sultan Mehmed’in Divanı ve şiirdeki gücü hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Fatih Divanı’nı şerh ederken Ali Emiri Efendi nüshasını esas aldıklarını belirten Doğan, burada yer almayıp Pervane Bey nüshası olarak bilinen sayıda ve bazı mecmualarda bulunan şiirleri de Divan’a dahil ettiğini söyledi. Doğan, kitapta Fatih Divanı’nın Ali Emiri Efendi nüshasının da tıpkıbasım olarak yer aldığını bildirdi.
Prof. Dr. Doğan, şiir yazmanın, padişahların aldıkları eğitimin bir gereği olduğunu vurgulayarak, ‘Padişahların yetişme tarzı çok önemlidir. Böyle bir padişah olabilmek için büyük bir eğitimden geçmiş olmak lazım. Daha yetişme çağlarında devrin en önemli alimleri, şairleri ve fikir adamlarından eğitim alıyorlar, onlarla bir arada oluyorlar. Onların eğitiminden geçerek padişahlığa hazırlanıyorlar. Sancağa gittikleri zaman da sancakta küçük bir devlet oluşturuyorlardı. Devleti yönetecek bir donanıma sahip oluyorlardı. Ondan sonra da boşluk olmuyordu. Padişah vefat edince hemen koşup tahta geçiyor ve devlet nizamı devam ediyordu’ diye konuştu.
G20’de dağıtıldı
Prof. Dr. Doğan, Fatih’in Divanı’nı şerh etmenin 15 yıllık rüyası olduğunun altını çizerek, ’15 yıllık rüyam gerçekleşti. Bugün devlet protokolüne girdi. G20’de dağıtıldı. Daha önce de dışişleri ve içişleri bakanlıklarından sipariş edildiğini duydum. Biz kaya kovuğundan çıkmış bir millet değiliz. Dünyada bu çapta eseri ortaya koymuş bir şairiniz, devlet adamınız var mı? Kanuni’nin ‘Muhibbi Divanı’ var. 4-5 bin gazeli var. O kadar sene at sırtında gezen bu insanlar bunları nasıl yazmış? Çünkü eğitimi böyle’ şeklinde konuştu.