Okumak insan ruhunu tazeleyen ve verimi arttıran en iyi aktivite olarak görülmektedir. Okumaktan ve yeni bilgiler öğrenmekten keyif alanların kitap kokusuna olan bağımlılıkları tartışılmaz. Kişiler okuduklarında kimlik bulur ve kazanımları ile hayatta daha güçlü olurlar. Pozitif bağımlılık olarak adlandırılabilecek okuma tutkusu kişilerin hayatlarına yön veren bir hayat disiplinidir. Satır aralarına sıkışmış gizemler ve mutluluklar okumanın keyfini arttıran unsurlar olarak ortaya çıkarlar.
İnsanlar yaşam tarzlarına ve kişilik değerlerine uygun kitapları okumaktan daha fazla keyif alırlar. Kişinin okumakta olduğu kitaplar o kişi hakkında detaylı bilgi edinmemizde bizlere büyük ipuçları sunar. Kişi ne okuyorsa sonunda ona dönüşür fikri bugün psikologlar tarafından da kabul görmüş bir genel yargı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişiler yeteneklerine ve ruhsal dünyalarına uyan kitaplara yönelirler ve zaman içerisinde okudukları ile hemhal olurlar.
Her Kitap Okuyucusu ile Özeldir
Kitabın iyisi kötüsü yoktur. Yazılmış her bir satır çok kıymetli, okunmuş her bir cümle hayata açılan yeni bir penceredir. Bazen bazı yazarlar üstün nitelikte yapımlar ortaya koyarak zamana ve mekâna dokunarak okuyucunun ruhunu ele geçirirler. İşte bu tür yazarların kitapları belli dönemlere sığmayacak ve en iyiler arasında her daim yer bulacak nitelikte olur. Ünlü yazarların büyülü kalemlerinden dökülen ve okuyucunun ruhuna yerleşmiş yapıtlardan bazıları mutlaka okunması gerekenler arasında yer alır. en çok satan kitaplar listesinde yer alan yapıtların sizlere sunulduğu kitapgonder.com sitesi ile sizlere dokunan eserlere raflarınızda yer verebilirsiniz.
Kitap tavsiyesi, kitabı okumuş kişinin ruh haliyle okuyacak kişinin ruh halinin benzerliği oranında başarı sağlar. Bazı kitaplar vardır ki; kim okusa hayatından bir iz, yaşamından bir leke mutlaka kitabın içinde yer etmiştir. Böyle değerli kitaplara küçük bir yolculuk yapacak olursak;
- Zülfü Livaneli’nin ‘Balıkçı ve Oğlu’ kitabı mutlaka okunması tavsiye edilen kitaplar arasında yer alır.
- Esra Ezmeci’nin özenli cümlelerinden hayatlarımıza damlayan’ İz Bıraktığın Kadar Varsın’ kitabı gönül tazelemek isteyenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar arasındadır.
- Doğan Cüceloğlu yazmış olduğu ‘ Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler’ adlı kitabı ile okuyucuya ‘ Var mısın?’ diye sorarken hayatta neleri yapabileceğinizi sorgulatmaktadır.
- Hikmet Anıl Öztekin’in kaleminden çıkmış ve okuyucu ile buluşmuş olan ‘ Ne İçin Varsan Onun İçin Yaşa’ kitabı hayattaki önceliklerin sıraya konulmasında yol gösterici bir başucu kitabı olacak türdendir.
Kitap Okumak İçin Bir Zaman Belirleyin
Kitap okumak boş zamanların doldurulması olarak görülmeye başlandığından bu yana okuyarak öğrenen ve yaşamak için okuyanların sayısı gittikçe azalmıştır. Kitap okumak olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır aslında. Sadece boş zamanlarda yapılacak kaçış planı değildir. İnsan sevdiği kişilere ve aktivitelere zaman ayırır. Sadece boş zamanlarını onlar ile doldurmaz. Boş zamanlarda yapılacak en güzel aktivite olarak kitap okumak elbette güzeldir. Ancak; kitap okumak için özel bir zaman diliminin ayrılması çok daha kıymetlidir. Herkesin ve her evin mutlaka bir okuma saatinin olmasını gereklilik olarak gören nadide okuyucular ve yazarlar kitabın kıymetini anlayanlar ile rast gelmekten hoşnut olacaklardır. Okunanların hayata yansıtıldığı ve üstün tecrübelerin yaşanmadan yaşanılanlar vasıtasıyla çıkarıldığı kitaplar arasında Matt Haig’in yazmış olduğu ‘Gece Yarısı Kütüphanesi’ adlı esere rastlamak mümkündür. Esra Ezmeci tarafından özenle yazılmış bir kitap olan’ Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever’ ismindeki yapıt okuyucuya kadın erkek arasındaki ilişkiler hakkında güzel tüyolar vermektedir.
Psikologların ve psikoloji eğitimi almış kimselerin tecrübelerini ve bilgi birikimlerini yazmaya başlamasıyla ortaya çıkan psikolojik yapıtlar ruhu incinmiş kişilerin tercihleri arasında yer almaktadır. Hatice Kübra Tongar’ın evlilikler hakkında yazmış olduğu ve başarılı olan kitabı ‘İyileşen Evliliğim’ adlı eseri pek çok sorunlu evliliğe ışık tutmuş ve tutmaya devam edecek gibi gözükmektedir. Gülseren Budayıcıoğlu’nun yaşanmış hayat hikâyelerinden uyarlamış olduğu ‘ madalyonun içi adlı eserde de psikolojik dokunuşları görmekteyiz.
Kitaplarda Altı Çizili Cümleler
Kitaplarda altı çizili kelimeler kişilerin hayatlarında dikkat çekmek istedikleri konuları belirtirler. Ben bunu önemsiyorum, ben böyle hissediyorum, ben en çok bundan korkuyorum ve daha pek çoğu altı çizili cümlelerde gizlenir. Bu yüzden pek çok okuyucu altını çizerek okuduğu kitapları bir başkası ile paylaşmak istemez. Bilir ki bu paylaşım sadece maddesel bir paylaşım olmayacaktır. Kişiler tüm dünyasını kitabı verdiği kişinin ellerine bırakacak ve deşifre olmasını istemediği duygularını bir başkasına emanet edecektir. Sizler de bir kitapta altı çizili cümlem olsun istiyorsanız kitapgonder.com sitesine göz atmadan karar vermeyin.