En ‘Ağır’ Kitaplar

Kitap
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaklaşık dört yıldır sadece meslek ve Türkiye’yi tanıtıcı, yüksek maliyetli prestij eserler yayımlamaya devam ediyor. Bakanlık, daha önceleri kitap basımında kullanıl...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaklaşık dört yıldır sadece meslek ve Türkiye’yi tanıtıcı, yüksek maliyetli prestij eserler yayımlamaya devam ediyor. Bakanlık, daha önceleri kitap basımında kullanılan ödenekleri, basılan kitapları satın almaya veyahut basımı düşünülen eserleri finanse ederek değerlendirmeye başladı. Bu yolla birçok seçkin eser kültür hayatımıza kazandırılırken, okuyucuların ilgisi de Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın eserlerine çekilmiş oluyor. Basılan eserlerin kapak tasarımından mizanpajına kadar, her yönden estetik kriterlerin ön planda tutulması dikkat çekiyor. Ancak kitapların ebadı, cildi ve kağıdından kaynaklanan ağırlıkları okuyucuyu zorluyor. Prestij kitapların ağırlıkları, 500 gramdan başlıyor, 12 kilograma kadar çıkıyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan  Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Aytekin Yılmaz, elde taşınarak okunması mümkün olmayan kitaplarda, yayın kurullarında belli bir değerlendirmeden geçirildikten sonra revizyona gidilebileceğini belirtiyor.

12 kg.lık Kur’an-ı Kerim

Kitaplara yönelik olarak kendilerine ulaşan bir şikayet olmadığını belirten Yılmaz, çok ağır ve okunması zor olan kitapların hafifletilmesinde fayda olabileceğine işaret ediyor. Söz konusu eserler arasında ilk sırayı, bu yıl satışa sunulan Kur’an-ı Kerim alıyor. Tamı tamına 12 kg. 842 gr. olan Kur’an-ı Kerim, 16. yüzyılda, hattat Ahmet Karahisari tarafından yazılan orijinalinden tıpkıbasım olarak hazırlanmış. Aslı Topkapı Sarayı’nda bulunan Kur’an-ı Kerim, 600 TL‘lik fiyatıyla da piyasada "en pahalı" olma özelliği taşıyor. Kur’an-ı Kerim’in ardından 8 kg. 376 gr. ile Farsça orijinalinden tıpkıbasım hazırlanan Mevlana klasiği, Mesnevi isimli eser geliyor. İki cilt olarak hazırlanan Nutuk, 7 kg. 186 gr. ile 3’üncü sırayı alıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Temeli Kültürdür isimli eser 5 kg. 356 gr. ile dördüncü olurken; baskı olarak tartıda ağır çeken beşinci eser, Ara Altun tarafından kaleme alınan, Türkiye’de Müzecilik- 100 Müze-1000 Eser isimli kitap oluyor.

Bazı ‘ağır’ yayınlar

– Gravürlerde Yaşayan Osmanlı 3 kg 66 gr
– Dünya Mirasında Türkiye 3 kg 256 gr
– Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları 3 kg 484 gr
– Turkish Traditional Art Today 3 kg 76 gr
– Türklerin Ebru Sanatı 2 kg 432 gr
– Arif Nihat Asya 2 kg 29 gr
– Kaşgarlı Mahmut Kitabı 2 kg 29 gr
– Kitab-ı Divan-ı Lügati’t Türk 2 kg 55 gr
– Bir Şaheser: Süleymaniye Külliyesi 2 kg 448 gr

Sabah