Diyanet’ten ” İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü”

Kitap
Diyanet İşleri Başkanlığınca “Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü” hazırlandı. Yaklaşık 800 dini kavramın işaret dili ile görsel açıklamasının yer aldığı eser, Türkiye’...
EMOJİLE

Diyanet İşleri Başkanlığınca “Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü” hazırlandı. Yaklaşık 800 dini kavramın işaret dili ile görsel açıklamasının yer aldığı eser, Türkiye’de ilk dünyada da en kapsamlı dini kavramlar sözlüklerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının “Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü” yayımlandı. Din eğitiminde birlik sağlamak amacıyla iki yıl önce başlatılan çalışmalar sonucunda din kültürü öğretmenleri, Kur’an kursu öğreticileri ile Türk Dil Kurumundan üyeler ve işitme engellilerle dini kavramlar sözlüğüne bağlı kalarak sözlüğü hazırlandı. Eserde yaklaşık 800 dini kavramın işaret diliyle görsel açıklaması yer aldı.

Türkiye’de ilk dünyada en kapsamlı dini kavramlar sözlüklerinden biri olma özelliğini taşıyan eserle işitme engellilere ve işaret diliyle ilgilenenlere kaynak olması, bu alandaki boşluğu doldurması  ve ortak bir din dili oluşturulmasına katkı sağlaması amaçlanıyor.

Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’nün sunuş yazısı ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından kaleme alındı. “Sevgili Peygamberimizin nazarında engelli olmak, karşılığı cennet olan ağır bir imtihandan geçmektir” ifadesini kullanan Görmez, önemli olanın sabırla bu dünya imtihanını başarmak olduğunu bildirdi.

Kalplerde bir engel olmamasını, gönüllerin Hakk’a ve hakikate açık olmasını en önemli unsur olarak nitelendiren Görmez, şunları kaydetti:

“Resul-i Ekrem’in dilinde engellilere yardımcı olmak, müminin Allah’a karşı sadakatini gösteren bir davranıştır. Onun hayatında, engellilerin ihtiyaçlarını gidererek hayatlarını kolaylaştırmanın en güzel örnekleri vardır. Başkanlık olarak bugüne kadar engelli kardeşlerimize, onların ihtiyaç ve beklentilerine göre hizmet sunma gayretinde olduk. Bu çerçevede engelli kardeşlerimizin rahatça ibadet etmelerine imkan tanımak amacıyla ülkemizdeki bütün camilerimizi engelli grupların tamamını dikkate alarak yeniden düzenleme yönünde çalışmalar başlattık. Engelli kardeşlerimize yönelik braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim, çocuk yayınları, temel dini bilgiler gibi yeni yayın projeleri geliştirdik. Camilerde verilen vaaz ve hutbelerde işitime ve konuşma engelliler için işaret diliyle vaaz ve hutbe çalışmalarını başlattık. Böylece bir nebze olsun engelli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırmanın yollarını aradık.”

Her kavramın tanımının yapıldığı sözlükte kavramlar bir veya birkaç fotoğrafla anlatılıyor. Fotoğraflarda ayrıca işaretlerin yapılış şekilleri oklarla da gösteriliyor. Kavramlarla birlikte el şekillerine de yer verilen sözlükte, işaretlerin daha kolay anlaşılabilmesi ve yapılması için işaretlerin sözel anlatımı da bulunuyor. Sözlükte abdest, Ayetel Kürsi, amel, cemaat, cami, fitre, günahkar, hafız gibi yüzlerce dini kavramın Türk İşaret Dili’ndeki kullanımına yer veriliyor. 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/