Danıştay’a Çığ Gibi Tepki

Kitap
Yargının, YÖK ve sanayiciye yük olmaktan vazgeçmesini isteyen işadamları, nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için üniversiteye girişte katsayı engelinin tamamen kaldırılması çağrısında ...
EMOJİLE

Yargının, YÖK ve sanayiciye yük olmaktan vazgeçmesini isteyen işadamları, nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için üniversiteye girişte katsayı engelinin tamamen kaldırılması çağrısında bulundu. TÜSİAD‘ın Anadolu ayağını temsil eden Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, katsayının Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Danıştay’ın, iş dünyasının ihtiyaçlarını gözetmeyen bir karar verdiğini belirten Beysel, "TÜRKONFED olarak meslek liselerinin kalitesinin yükseltilmesi için katsayı engelinin kaldırılması gerekiyor." dedi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iptal kararının iş dünyasını rahatsız ettiğini vurgularken, Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Öner Boysan, eğitimin ‘yargı vesayeti’ altında olduğunu dile getirdi. Türkiye Genç İşadamları Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hazim Sesli de, Danıştay’ın meslek liseleri üzerinde oyun oynamaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu. KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç ise sanayicileri ‘Danıştay’ın kararının iptalini sağlamak’ için ortak bir platformda buluşmaya çağırdı.

TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, "Katsayı sistemi eşitlik ilkesine aykırıdır ve meslekî eğitimin cazibesini azaltmakta, böylece meslek sahibi kalifiye eleman ihtiyacı olan ülkemizin ve gençlerimizin önünü tıkamaktadır. Kimsenin gençlerimize bu işkenceyi yapmaya hakkı yok." diye konuştu. YÖK ile Danıştay arasında yaşanan sürecin yakında sınava girecek öğrencilerin stresini daha da artırdığına dikkat çeken Beysel, şöyle devam etti: "Bu durum gençlerimizin hukuka, siyasete, özetle ülke yönetimine olan inançlarıyla ülkeye güven duygularının zedelenmesi sonucunu getirmektedir ve çok sakıncalı bir durumdur."

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Danıştay’ın verdiği kararı adaletsiz bulduğunu belirterek, "YÖK, genç nüfusu istihdam etmeye yönelik bir adım atıyor. Ancak buna çelme takılıyor. İş dünyası olarak arzumuz bu adaletsizliğin giderilmesi. Sanayicilerin de hesap edildiği bir kararın çıkması." ifadelerini kullandı.

Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Öner Boysan da Danıştay‘ın YÖK’e yük olduğunu dile getirdi. Eğitimin ‘yargının vesayeti’ altında olduğunu söyleyerek, yargının eğitimden el çekmesi gerektiğini vurguladı. Kararın gençlerin de sanayicilerin de moralini altüst ettiğini kaydeden Boysan, iş dünyasının ihtiyaçlarını gözeten bir karar verilmesini istedi.

Kararın iptali için birleşmeliyiz

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, sanayicileri ‘Danıştay’ın kararının iptalini sağlamak’ için ortak bir platformda buluşmaya çağırdı. Sanayicilerin varlığını göstermesi gereken bir süreç yaşandığına işaret eden Özgenç, "Oturduğumuz yerden bu işi çözmek mümkün değil. Baronun, çocuklarımızın kaderiyle oynamasına izin vermemeliyiz." şeklinde konuştu.

Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Akın, gençlerin istikbalini karartacak karara imza atan İstanbul Barosu’nun ideolojik savaş psikolojisinden kurtulması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Meslek liselilerin önünü açan düzenlemelere engel olunmasını hiçbir izan kabul etmez. Türkiye’de sanayinin gelişmesini istiyorsak bu baltalayıcı zihniyetin değişmesi gerekiyor." Sanayicilerin ve eğitimcilerin sessiz kalması halinde aydınlık yarınların baltalanacağı uyarısında bulunan Akın, iş dünyasındaki kan kaybını giderecek yönde karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Hazim Sesli ise Danıştay‘ın kararının tasvip edilecek hiçbir yönü bulunmadığını kaydetti. Yargının eğitime objektif bakmasını isteyen Sesli, şöyle devam etti: "İş dünyası ara eleman bulmada sıkıntı çekerken YÖK’ün attığı adım bize nefes aldırmıştı. Ancak Danıştay’ın bu kararı moralimizi bozdu. Katsayı engelinin aşılması Türkiye’yi de kalkındıracak bir durumken Danıştay’ın kararını adil bulmak mümkün değil. Meslek liseleri üzerinde oyun oynamaktan vazgeçilmelidir."

Zafer Çağlayan (Dış Ticaret’ten sorumlu Devlet Bakanı): Karar, ekonomiye zarar veriyor
27 yıllık iş hayatımda karşılaştığım tek sorun nitelikli eleman eksikliği oldu. Bu nedenle yaptığım harcamaları bir kenarda yığsaydım bir fabrika kurulurdu. Ki işsizliğin temel sebebi de kalifiye eleman eksikliğidir. Almanya, Fransa gibi ülkeler bu sorunu sektörel ihtisaslaşma ile çözüyor. Avrupa, lise mezunlarının yüzde 75’inin meslek liseli olması sebebiyle gelişmiştir. Bizde ise tam tersi. Gençlik yıllarımda meslek liseleri, şu anki değerinin çok çok üstündeydi. YÖK’ün çalışmaları bu sebeple önem taşıyordu. Ki bu sebeple geçtiğimiz yıllarda yüzde 25 olan meslek liselilerin oranı şimdi yüzde 40’lara çıktı. Dönüşüm başladı. Fakat Danıştay’ın kararı ekonomik gelişimimize zarar veriyor.

Mehmet Büyükekşi (Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı): Yaptırdığım okula kimse gelmiyor
8 yıl önce kurduğumuz Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı öncülüğünde 3 milyon liraya İngilizce ve İtalyanca dil eğitimi de veren bir meslek okulu inşa ettik. Ama üniversite okuma kaygısı sebebiyle öğrenciler bu okula gelmedi. Bu sebeple geçen yıl İstanbul Üniversitesi bünyesinde ayakkabı yüksekokulu kurulmasını sağladık. Hedefi üniversite okumak olan gençler şu an meslek liselerini tercih edemiyor. Türkiye’de sanayi ve ticaretin elzem ihtiyacı olan konu başka konularla karıştırılıyor ve sektörlere zarar veriliyor. Mesela şu an üniversitede okumuş olan mühendislere 3-4 yıl süren sıfırdan eğitim veriyoruz. Bunların hepsi ekonomimize zarar veriyor.

Murat Yalçıntaş (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Meslekî eğitim kurban ediliyor
Türkiye’nin en temel meselesi meslek eğitimidir. Meslek eğitimine önem verilmediği için 2009’da yüzde 6,5 küçüldük. Reel sektörün krizde duyduğu rahatsızlığın sebebi de vasıflı eleman eksikliğidir. Türkiye’de kamu-özel her kesimin yakındığı ve ekonomik anlamda hayati önem taşıyan nitelikli eleman konusu ‘politik kaygılara’ kurban ediliyor. Türkiye bu noktaya seneler evvel politik kaygılar sebebiyle alınan yanlış kararlar neticesinde geldi. Biz bu yanlış kararın ceremesini ödüyoruz. Krizden etkilenmiş olmamızın en önemli sebebi yüksek kaliteli mal üretemeyişimizdir. Buna altyapı sağlayacak eleman havuzunun bulunmamasıdır. YÖK’ün iyi bir çözüm getirmesine karşın Danıştay’ın aldığı karar, tekrar politik kaygıların ekonomik kaygıların önüne geçmesine sebep oldu. Hiçbir zaman politika, ekonominin önüne geçmemelidir. Çünkü gelecek, meslek eğitimi ve kaliteli üretimde yatıyor.

Ömer Bolat (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği eski genel başkanı): Hukukla hiçbir alakası yok.

Danıştay’ın kararının hukukla hiçbir alakası yok. Tamamen ideolojik. Önceki yıllarda bu uygulama YÖK’e verilmişti, şimdi YÖK Başkanı değiştiği için aynı yetki bu kurumdan alınmış durumda. Bunun altında hukuk aranamaz. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 43’lük bir kısmı meslek liselerinde eğitim alıyor. Milyonlarca gencimiz için acı bir karar. Sınav öncesi çocuklarımızın hayallerini yıktı.

Mahmut Çelikus (Esnaf ve Sanat-kârlar Derneği Genel Başkanı): Milleti karşılarına aldılar
Danıştay, milleti karşısına alan bir karara imza atarak milletin vicdanında bir yara daha açmıştır. Milyonlarca evladı mağdur eden bu kararla bir kez daha Türkiye’nin önü kesilmiştir. Bu, kabul edilemez bir karardır. Bir milletin uzlaştığı karar hiçe sayılarak, 28 Şubat karanlığından kalma çağdışı uygulamalar getirilmek isteniyor. Türkiye’nin kalkınmak için meslek erbabı genç beyinlere ihtiyacı var. Bırakalım, çocuklarımız mesleklerini özgürce seçsin. Kurumlar arasındaki güven zedelenmektedir. Bir hukuk mücadelesi değil adeta inatlaşma yaşandığı izlenimi verilmektedir. Birileri yoktan sorun var etme peşinde. Birileri bu ülkenin gençleri yetişmesin, sanayisi gelişmesin, ekonomisi düzelmesin isteğiyle hareket etmekte. İdeolojilerin karanlığındaki ellerinizi çocukların üzerinden çekin.

Ramazan Davulcuoğlu (Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı): İstanbul Barosu, siyasî parti gibi
Bu hukukçuluk değil, hukukçuluktan öte bir şey. Siyasi mülahazalarla bakış açısı geliştiriyorlar. İstanbul Barosu, Danıştay; muhalefet yokluğunda muhalefet yapıyor. Siyasi parti gibi davranıyorlar. Hukuki bir gerekçe aramıyorlar, siyasi düşünceyle hareket ediyorlar. Bu kararla gençlerimiz mağdur, moralsiz olacak. Sanayiciler de istihdamda sıkıntı yaşayacak. Sanayide kaliteli eleman sıkıntısı devam edecek.

Devlet Bakanı Çağlayan, sanayinin nitelikli eleman bulmakta zorlandığını söylerken, İTO Başkanı Yalçıntaş, Danıştay’ın katsayı kararı için, "Mesleki eğitim frenlenmesin, kaygılar ekonominin önüne geçmesin" yorumunu yaptı.

Danıştay‘ın YÖK‘ün üniversitelere girişte katsayı uygulamasını kaldıran kararını iptal etmesine bir tepki de, mesleki eğitim sayesinde bugünkü seviyesine ulaşan Avrupa’dan geldi. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Teks World ve premier vision fuarları ile Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinliklerine katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türk işadamları, Danıştay’ın kararına tepki gösterdi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da mesleki eğitimin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğuna inandıklarını ifade etti ve Türkiye’nin bu noktaya seneler evvel yaşanan politik kaygılarla geldiğini dile getirdi.

Zora Sokmayın

Yalçıntaş, "Bizler, bugün ceremesini ödüyoruz. Son krizde, kendisi krize girmemesine rağmen yüzde 6,5 küçülmüşse ve reel sektörü, krize girmiş birçok ülkeden daha fazla zarar görmüşse bunun sebebi yeterli sayıda yetişmiş meslek sahibi eleman bulunmamasıdır" diye konuştu. YÖK’ün katsayı eşitsizliğini düzelttiğinde sevindiklerini anlatan Yalçıntaş, "En son alınan karar ile politik kaygıların ekonominin önüne geçtiğini ve bir oda başkanı olarak da bundan çok büyük bir kaygı ve endişe duydum. Türkiye’de politika, ekonominin önüne geçmemelidir" dedi.

İşsizlik İçin Çözüm

Çağlayan da 27 yıldır sanayinin içerisinde olan biri olarak, bu süre boyunca karşı karşıya kaldığı tek problemin nitelikli eleman olduğunu söyledi ve, "Almanya, Fransa’da ihtisaslaşma fazla. Avrupa bu noktaya ulaşmışsa, büyük sebebi liselerin yüzde 78’inin meslek lisesi mezunu olmasıdır. Bu işsizliğe de çözümdür" dedi.

Avrupalı bankacılar tedirgin

İşadamlarının Avrupa’daki ilişkilerinde yaşanan vize sorunu İTO vasıtasıyla müracaat etmeleri sonucunda daha az evrakla kısa sürede vize almaları sağlanıyor. Avrupa’daki finans sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, söktörel hareketlilik sürecinde Avrupalı bankacılar ve finansçıların tedirgin olduğuna vurgu yaptı. Bakan Zafer Çağlayan ise Türk ihracatçısı firmalar için kurların risk oluşturduğunu belirterek, "Her şey fiyat istikrarı değil. Merkez Bankası, etkin olmalı" dedi.

Eleman sıkıntısı doğurur

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektörü olan ayakkabıcılıkta nitelikli eleman sıkıntısı çekildiğini kaydederken, "Konu başka şeylerle karıştırılarak, sanayiye ve ihracata zarar veriliyor. Ara eleman bulmakta son derece büyük sıkıntı çekiyoruz. Bunun çözümü için İstanbul Üniversitesi ile ayakkabı yüksek okulu çalışmamız var. Bunu fakülteye çevireceğiz" diye konuştu.

Sıkıntı çekeceğiz

Türkiye’de de Danıştay‘ın katsayı kararına ilişkin tepkiler sürüyor. Denizli’ye kendi adını taşıyan 40 derslikli meslek lisesi yaptıran işadamı Abalıoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Abalıoğlu, ‘Sanayici olduğumuz için ara eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle meslek lisesi yaptırmaya karar verdik. Ancak Danıştay’ın bu kararı meslek liselerine olan talebi azaltacaktır’ dedi. Denizli Valiliği ile 3 ay önce protokol imzaladıklarını belirten Abalıoğlu, 8 bin 495 metrekarelik alana inşa edilecek okulun 4 milyon 200 bin TL’ye mal olması planlandıklarını belirtti

Sektörel bir darbe

Uşak‘a meslek lisesi açmak için yatırım yapan Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazım Sesli ise ‘Ara eleman ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bunun yerine üniversite mezunu çalıştırıyoruz’ dedi. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı ve Sesli Tekstil’in sahibi Sesli Danıştay’ın aldığı kararla bu ihtiyacın artacağını söylerken," Katsayı kararı meslek liselerine indirilmiş bir darbedir. Avrupa’da ara eleman oranı yüksekken, bizde, üniversiteye giriş şansları olmadığı için öğrenciler meslek liselerini tercih ediyor" yorumunu yaptı.

Çağlayan Fazıl Say’a rakip

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türk işadamları, Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun verdiği resepsiyona katıldı. Türk sanatçı Fazıl Say’ın Paris’te konserinin olduğu geceye denk gelen resepsiyonda piyano resitali sunan Çağlayan, esprisiyle davetlileri güldürdü.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107