Gazetelerin verdiği ve daha ziyade yayıncılara yeni çıkan kitapların tanıtımında yardımcı olmayı hedefleyen kitap eklerinin dışında kitap eksenli çıkan dergi olan Virgül’e bu ay rakip geldi. 4 TL fiyatla kültür sanat dergilerinin sergilendiği raflarda yerini alan Ayraç, ‘derin okumaları’ sevenlere hitap eden yayın politikası ile dikkat çekiyor.
Ne devasa bir iddiası var, ne de bir boşluğu doldurmak arzusu var bu ay raflarda okura merhaba diyen Ayraç kitap dergisinin. Fikirlerin, ölü güvercinler gibi yere düştüğü günümüzde, kitabın dışına bakanların kitabın içini boşaltmasından şikayet ediyor ve kıyılara değil içe, içlere doğru bir yolculuğa çıkartmayı istiyor kitap okurlarını.
Genel Yayın Yönetmeni Şahin Torun, Ayraç için, " Ayraç, kitap okurken notlar alan, yer yer cümlelerin altını çizen, kitapta yakaladığı hakikate yönelik bir cümleyi tekrar tekrar okuyarak mutlu olan, birkaç kitapta okuduğu düşüncelerden yola çıkarak gündelik hayatın herhangi bir anında, okulda, işyerinde, otobüste, metroda, vapurda imgelerle yaşayan, imgeleri buluşturan, kitap okumadan duramayan okurlar için var. Okumanın hallerini, kendine has lezzetlerini paylaşabilen herkes, bu sayfalarda bir şeyler bulacak.
Ayraç’ta ‘moda’ya uygun kapak dosyaları, sayfalar dolsun diye yazılmış metinler, yazarın iç dünyasında yolculuk yapmadan yazdığı yazılar görmeyeceksiniz. Bunun yerine okuma zevki veren metinler, anlam kozasından kelimelerle örülmüş arayış denemeleri, kendinizi kaptıracağınız kitap tahlilleri, kıyıda köşede kalmış iyi kitaplara dikkat çeken yazılar, başucu eserlerine yapılan tahliller, son çıkan kitaplara yazılan inceleme, araştırma ve eleştiri yazıları okuyacaksınız" diyor.
Ayraç’ın bayilerde okura sunulan Ağustos 2009 sayısının içinde yer alan bazı başlıklar ve imzalar şöyle:
Ahmet Bozkurt – Yüzyılların Tanığı: Jean Paul Sartre, Şahin Torun – Philip Mansel ve Konstantiniyye ve İstanbul Ve Tarih, Cihan Aktaş – Bir Adres İçin Yoklamalar: Huzursuz Bacak, Yunus Emre Tozal – Tanımak, Anlamak ve Yargılamak Üçgeninde “Nietzsche ve Babaannem”e Eleştirel Bir Bakış, Günay Güner – Unutulmayacak Aydın: Beşir Fuad, Mukadder Erkan – Jean Baudrillard: Belirsizlik Çağında Radikal Düşünmek, Fatih Çodur – İbrahim Tenekeci’nin Dünyası, Halime Duran – Tel Örgüler Cumhuriyetinde Düş Dokuyan Kadınlar, Zübeyr Berk -Evlilik Öldü Estetiğe Elveda, Ömer Şarlak – “Yabancı”dan Yabancılaşmaya, Ayşenur Bulut – Batı Edebiyatı’nda Müslüman Kadın İmajı…
Ayraç’tan kitap eleştireceklere çağrı
Ayraç dergisi, okurlarından gelen yazılara da kapılarını açıyor. Bir edebiyat dergisi değil, kitap tahlili ve eleştiri dergisi olduğunu hatırlatan editörler, hikâye, şiir ve deneme gibi ürünlere yer verilmediğini belirterek, Ayraç’a katkı sağlamak isteyenlere şu uyarılarda bulunuyorlar:
Ayraç’a yayımlanması için gönderilen yazı, başka bir dergide, bir kitapta ya da internet ortamında daha önce yayımlanmamış olmalı. Ayraç’a gönderilen yazı, aynı anda bir başka dergiye ya da dergilere gönderilmemeli.
Yazıların son çıkan kitaplar hakkında yazılmış olma zorunluluğu yok. Başucu eserlerinden ya da çok önceden basılmış herhangi bir kitaptan yola çıkarak yazacağınız inceleme, eleştiri ya da tahlil yazılarınızı da yollayabilirsiniz. Ayraç, kitaplardan yola çıkarak bir dünya inşa etmeye, bir perspektif kazandırmaya, imgelerle donanmış bir yolculukta hakikat arayışı içinde olmaya çabalayan bir dergi olacaktır.
Bir ya da birkaç kitabın ortak imgelerinden yola çıkılarak inceleme, eleştiri ya da tahlil yazıları yazılabilir. Bu yazılarda kaynakça belirtilmelidir. Tek bir kitap üzerine inceleme, eleştiri ya da tahlil yazılarındaysa kitapla alakalı notlar ve kitaptan yapılacak alıntılar yazının içine yerleştirilmelidir. Kitaplardan yapılan alıntılarda sayfa numarası verilmeli, alıntılar birebir yapılarak aslına uygunluğu garanti edilmelidir.
Yazılar birilerine ithaf edilmemelidir. Yazarlar, editörün yazılar hakkında değişiklik yapma, düzeltme ve kısaltma haklarını kabul etmiş sayılırlar. Kitap okuyanlar ve okuduğu kitaplarda duyumsadığı lezzeti başkaları ile paylaşmayı isteyenler, dergide yayınlanmaya layık gördükleri eserlerini editor@ayracdergi.com adresine gönderebilirler.