Dönemin padişahı 2. Abdülhamit‘in özel bütçesinden ayrılan kaynakla Beyazıt Camisi‘nin imaret kısmındaki ahırda ”milli kütüphane” olarak kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesinin 125. yaşı törenle kutlanacak. Kütüphanenin Müdür Vekili Süheyla Şentürk, Osmanlı döneminde kütüphanelerin daha çok vakıflar, padişah veya eşleri tarafından kurulduğunu belirterek, 1880’li yıllarda vakıfların elindeki kitapların dağıldığını gören yetkililerin, kitapları bir araya toplamak için kütüphane kurmaya karar verdiğini anlattı.
Kuruluşu ile yakından ilgilenen Sultan 2. Abdülhamit‘in kütüphaneye özel bütçesinden para aktardığını kaydeden Şentürk, ”milli kütüphane” olarak düşünülen Beyazıt Devlet Kütüphanesinin devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olduğunu söyledi.
Hiç kitabı bulunmayan kütüphanenin raflarına, açılışa gelenlerin getirdiği ”naima tarihlerinin” konulduğunu belirten Şentürk, şu bilgileri aktardı:
”Bugün kütüphanede 600 bine yakın kitap var. Bunların 11 bin 120’si el yazması eserler, 27 bin 357’si harf inkılabı öncesi matbu, 70 bini yabancı dilde kitaplar, diğerleri de Türkçe kitaplar. Çok değerli el yazması kitaplarımız var.”
Şentürk, kütüphanenin yıllar içinde kitap sayısı arttıkça genişlediğini, 1948 ve 1953 yıllarında külliyenin diğer bölümlerinin de kütüphaneye tahsis edildiğini anlatarak, kütüphanede bir dönem kitapları koyacak yer kalmadığını ve kitapların depolarda tutulduğunu kaydetti.
El yazması eserleri dijital ortama aktardıklarını bildiren Şentürk, ”Şimdi onların kontrolleri yapılıyor. Önümüzdeki aylarda faaliyete geçecek. Bundan sonra kitaplar okuyucuya çıkmayacak. Yazma eserlere en büyük zararı elin teri veriyor. Bundan sonra okuyucu dijital ortamda bu eserlerden yararlanacak” diye konuştu.
TULUYHAN UĞURLU KONSER VERECEK
Müdür Vekili Şentürk, kütüphanenin 125. kuruluş yıl dönümünü çerçevesinde piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu‘nun kütüphane bahçesinde konser vereceğini söyledi.