30 büyükşehire 30 milyon kitap kapasiteli kütüphane

Kitap
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, kütüphanecilik alanındaki en büyük hedefleri arasında 30 büyükşehirde 30 milyon kitap kapasiteli şehir kütüphaneleri kurmak olduğunu belirterek, “Kü...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, kütüphanecilik alanındaki en büyük hedefleri arasında 30 büyükşehirde 30 milyon kitap kapasiteli şehir kütüphaneleri kurmak olduğunu belirterek, “Kütüphaneler, sadece okuyucunun kitapla buluştuğu değil, aynı zamanda okuyucunun yazarla buluştuğu, okuyucunun sosyalleşme imkanının olacağı, ‘kitap kafe’ tarzında, içinde cep sinemalarının olduğu mekanlar haline gelecek.” dedi.

Ünal, 52. Kütüphane Haftası dolayısıyla bakanlığının bu alandaki çalışmaları ve hedefleri konusunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kentlerin kültürel yaşamına katkıda bulunan ve bilginin toplumun hizmetine sunulduğu mekanlar olan kütüphanelerin hizmet kalitesinin artması ve modern kütüphanecilik anlayışının güçlendirilmesi için çalışmaları hızlandırdıklarını, bu kapsamda, “Yaşayan Kütüphaneler” konseptini geliştirdiklerini bildiren Ünal, özellikle gençlerin, kitap kültürü üzerinden sosyalleşmesini sağlamak amacıyla bu mekanları kentin canlı ve yaşayan alanları haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

“Cep sinemalı” kitap kafeler 

Ünal, “Kütüphaneler, sadece okuyucunun kitapla buluştuğu değil, aynı zamanda okuyucunun yazarla buluştuğu, okuyucunun sosyalleşme imkanının olacağı, ‘kitap kafe’ tarzında, içinde cep sinemalarının olduğu mekanlar haline gelecek. Kütüphanelerin, bulunduğu kentlerdeki ortaokul ve lise öğrencilerine dönük olmasını birinci öncelik olarak belirledik. Bu kapsamda öğretmenlere de kütüphanecilik eğitimi verilecek.” diye konuştu. 

Yeni çocuk kütüphanelerinin açılması için de çalışma yürüttüklerini ifade eden Ünal, “Kütüphanesiz ilçemiz kalmasın” kampanyası başlatacaklarını ve bütün ilçelere kütüphane kazandıracaklarını söyledi.

Bazı kütüphanelerin yeniden yapılandırma çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken Ünal, “Yeniden yapılandırılacak kütüphanelerimizde; çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik okuma salonlarının yanı sıra, kafeterya, sinema salonu, çocuk oyun alanı, internet erişimi, bireysel ve grup çalışma alanları gibi okuyucularımızın her türlü ihtiyacına yönelik yaşam alanları oluşturacağız.” dedi. 

Edebiyat müze kütüphaneleri 

Edebiyat müze kütüphaneleri hakkında da bilgi veren Bakan Ünal, “Edebiyatımızın önemli yazar ve şairlerinin adını yaşatmak, onları halkımıza tanıtmak ve edebiyatı sevdirmek amacıyla Ankara, İstanbul, Adana, Diyarbakır, Erzurum ve Kütahya’da edebiyat müze kütüphaneleri şu anda faaliyettedir. Bu yıl içinde de Trabzon ve İzmir illeri ile İstanbul Büyükada ve Kahramanmaraş’ta birer edebiyat müze kütüphanesi açılması çalışmalarını sürdürüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.