Sinemacılar Gurbette Yalnız Kaldı

Görsel Sanatlar
‘Aile kurumunu yücelten filmler’ ve ‘Malkoçoğlu türü tarihi yapımlar’ın destekleneceği açıklamasıyla sinemacıların tepkisini çeken Sinema Genel Müdürlüğü, bu kez de uluslararas...
EMOJİLE

‘Aile kurumunu yücelten filmler’ ve ‘Malkoçoğlu türü tarihi yapımlar’ın destekleneceği açıklamasıyla sinemacıların tepkisini çeken Sinema Genel Müdürlüğü, bu kez de uluslararası festivallere katılan filmlere tanıtım desteği veremediği için gündemde.

Kasım ayında Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün ikiye ayrılmasının ardından yaşanan bürokratik karmaşa, Rotterdam ve Berlin Film Festivali programında yer alan yerli filmlerin yapımcılarını zor durumda bıraktı. Rotterdam’da yarışacak ‘Babamın Sesi’ ile Berlin’de gösterilecek ‘Tepenin Ardı’ ve ‘Lal Gece’ filmlerinin yapımcıları destek alamadıkları için festivallerde özel bir tanıtım yapamayacaklarını belirtiyor.

Sinemacılardan aldığımız bilgiye göre bu filmlerin yapımcılarına iletilen gerekçe ise Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün ayrılırken 2012 yılı bütçesinin Telif Hakları’nda kaldığı, Sinema’nın parasının olmadığı şeklinde. Zira dün gece Sundance Film Festivali’nde gösterilen ‘Can’ filmine 2011 bütçesinden 40 bin lira destek verilmiş bile.

Konuyu Kültür Bakanlığı’na da sorduk. Basın müşavirliğinden aldığımız bilgiye göre genel müdürlüklerin ayrılmasının ardından Sinema Genel Müdürlüğü’nün bütçesiz kaldığı teknik olarak doğru. Çünkü Sinema ve Telif Hakları’nı ayrı genel müdürlük olarak ayıran kanunun çıktığı kasım ayında, Kültür Bakanlığı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmişti. Bakanlık bütçesinde değişiklik yapılamadığı için de genel müdürlüğün bütçesi Telif Hakları’nda kalmış. Ancak bakanlık yetkilileri, bu teknik soruna karşın desteklerin aynen devam edeceğini, sinema için gerekli paranın Telif Hakları’nın bütçesinden alınıp Sinema Genel Müdürlüğü’ne aktarılacağını ifade ediyor.

Bakanlığa tek tek destek alamayan filmleri de sorduk. 9-19 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek Berlin Film Festivali programında yer alan Emin Alper’in yönettiği ‘Tepenin Ardı’ filmine bürokratik işlem sona erdiğinde 50 bin lira destek sağlayacağı bilgisini aldık. ‘Generation’ bölümde gösterilecek ‘Lal Gece’ filminin yönetmeni Reis Çelik’in durumu ise farklı. Çelik, Sinema Destekleme Kurulu’nun üyesi olduğu için ona destek verilememiş. Bakanlık yetkilileri Rotterdam’da ana yarışmada yer alan ‘Babamın Sesi’yle ilgili ise kendilerine başvuru yapılmadığını belirtiyor.

Şu sıralarda filminin gösterimi için bulunduğu Berlin’den ulaştığımız Reis Çelik festivale kabul edildikten sonra Sinema Genel Müdürlüğü’ne destek için başvurduklarını ancak kimi bürokratik engeller nedeniyle şimdiye kadar tanıtım desteği alamadıklarını aktardı. Çelik, bir iki gün içerisinde desteğin çıkmasını umduklarını, aksi takdirde film ekibini Berlin’e getirmekte zorlanacaklarını söylüyor. Berlin’de ‘Forum’ bölümünde gösterilecek ‘Tepenin Ardı’ filminin yönetmeni Emin Alper ise henüz destek çıkmadığından dolayı filmin tanıtımı için gerekli çalışmaları yapamadıklarını anlattı.

Destek her yıl artıyor

Sinema sektörüne destek verilmeye başlandığı 2005 yılından bu yana giderek artan bir biçimde bu tür prestijli uluslararası festivallerin yarışmalı ya da önemli bölümlerinde gösterilen yapımlar için Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından tanıtım desteği veriliyor. Örneğin Özer Kızıltan’ın yönettiği ‘Takva’ filminin hem Berlin’deki hem de Oscar adayı olduğu zaman Amerika’daki tanıtım çalışmaları için hatırı sayılır bir kaynak ayrılmıştı. Geçen yıl Berlin’de yarışan ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’, Toronto’da ana yarışmada yer alan ‘Gelecek Uzun Sürer’ de tanıtım desteği almıştı. Bu destekler yalnızca yarışmalı bölümler için değil, bu tür prestijli festivallerin yan bölümleri için de veriliyor.

Bakanlık ‘başvuru yok’dedi, yapımcı belge gönderdi

Yarın başlayacak Rotterdam Film Festivali’nde ana yarışmada yer alan Orhan Eskiköy’ün yönettiği ‘Babamın Sesi’ de tanıtım desteği alamayan yapımlardan. Bakanlığın ‘Babamın Sesi’ filmiyle ilgili kendilerine tanıtım desteği başvurusu yapılmadığı bilgisi üzerine filmin yapımcısı Özgür Doğan’ı aradık. Resmi başvuruda bulunduklarını hatta, genel müdürlük yetkilileriyle yüz yüze görüştüklerini aktaran Doğan, yaptıkları resmi başvurunun belgelerini de Radikal’e gönderdi.

Doğan, “Bu tür festivaller Türkiye sinemasını ve Türkiye’yi tanıtmak için önemli fırsatlar sunuyor. Ancak, tanıtım desteği alamadığımız için filme billboard kiralayamadık. İlan da veremiyoruz. Filmin gösteriminin ardından bir kokteyl yapmak istiyorduk. Ancak o da gerçekleşmeyecek” diye konuştu.

Filmin 30 Ocak’ta dünya prömiyerinin yapılacağını belirten Doğan, bir önceki filmleri ‘İki Dil Bir Bavul’un uluslararası festivallerdeki gösterimleri için çeşitli miktarda destek aldıklarını ama son aylarda yaşanılan bürokratik karmaşa nedeniyle bu film için destek alamadıklarını sözlerine ekledi.

Radikal