Farklı ülkelerden genç fotoğrafçıların katıldığı uluslararası fotoğraf yarışması, ‘Photo for Tolerance+’ı (Hoşgörünün Fotoğrafı+) kazananlar ödüllendirildi.
‘İstanbul İslam Dünyası Gençlik Başkenti’ programı kapsamında, İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ), Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Törene katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yarışmanın teması olan ‘hoşgörü’ye değinerek, hoşgörüyü en iyi Mevlana’nın anlattığını kaydetti.
Beyoğlu’nun da bir ‘Mevlana’ olduğuna vurgu yapan Demircan, ‘İstanbul’un özetidir Beyoğlu’ diye konuştu.
Demircan, İstanbul’un tarihine ilişkin bilgi vererek, şunları aktardı:
‘1200’lü yıllar önemli. O zamanlar Müslümanlar ve Türkler yoktu. Bugünkü Eminönü, Fatih ilçemizde büyük bir savaş yaşanıyordu. 1453’e, İstanbul’un fethine giden süreçte, İstanbul’dan insan manzaraları, birbirleriyle emniyet, diyalog, huzur içerisinde pek de yaşayamayan bir şehir olduğunu görüyoruz. Fetih burada kıymetli. Çünkü biliyorsunuz fetih, ‘açmak’ demek. Sultan Fatih, gönülleri, kalpleri fethe geldiğinde, surları, kapıları kaldırarak, insanların emniyet içerisinde yaşayacağı bir şehirden bahsetmişti.’
Törende, AA muhabirine açıklamada bulunan İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elshad İskandarov, Müslüman gençleri motive edecek mesajlar vermeye çalıştıklarını belirterek, ‘Bu proje, İstanbul’un hem tarihe hem geleceğe sahip, genç ve dinamik bir kent olarak tanıtılması ve Müslüman gençlere bir üst kimliğin oluşturulmasını sağlayacak. İslamofobinin şiddetli bir döneminde, İslam’ın terörle bağdaştırılmaya çalışılan bir kara kampanya döneminde, dünyaya verilmiş bir hoşgörü mesajı için hayırlı bir vesile olacaktır’ dedi.
Gösterilen ilgiden çok memnun olduklarına dikkati çeken İskandarov, ‘Gençler fotoğraflarını çok kısa bir sürede gönderdiler. Onların arasından en kreatif, mesajları en dolgunlukla hissettiren fotoğraflar sergileniyor. Taksim’deki bu sergi bittikten sonra da Marmaray istasyonlarını bu fotoğraflarla bezeyeceğiz. 100-150 bin kişinin bu sergiyi görmesine imkan sağlanacak’ ifadelerini kullandı.
– Akgül: ‘Bir yıl boyunca, kültürel, sanatsal, sportif, akademik faaliyetler düzenlenecek’
İslam Dünyası Gençlik Başkenti Programı Genel Direktörü Musa Akgül ise İstanbul’da bir sene boyunca, kültürel, sanatsal, sportif, akademik faaliyetler düzenleyeceklerini söyledi.
Yarışmaya binden fazla fotoğrafın katıldığının altını çizen Akgül şunları kaydetti:
‘Aslında fotoğraf yarışması ve sergisi, bizim yapmak istediklerimiz için bir araç. İslam dünyasındaki gençlerin bir araya gelebileceği, İstanbul’da aidiyet duygusuyla hareket edebilecekleri bir şehir, bir konsept yaratmaya çalıştık. Dolayısıyla fotoğraf yarışmasının da çağrısına, özellikle İstanbul’la özdeşleşen hoşgörü, barış, sevgi, kardeşlik gibi önemli unsurları barındıran temada çıktık.’
Törene, Demircan ve İskandarov’un yanı sıra Arnavutluk, Pakistan, Fas, Endonezya, Bosna Hersek gibi ülkelerin konsolosluk temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yabancı öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Seçici kurulun önerileriyle Bangladeş’ten Tanveer Hassan Rohan birincilik, Türkiye’den İbrahim Aysündü ikincilik, Azerbaycan’dan Irada Gadirova ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Yarışmada birinciye 2 bin 500, ikinciye bin 200, üçüncüye ise 800 dolar ödül verildi. Ayrıca ‘OIC Youth Capital’ mansiyon ödülüne hak kazanan Ramiz Aksoy’a 500 dolarlık ödül takdim edildi.