Türkiye’nin ilk müzecisi olan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’in restore edilen konağına ve burada sergilenen reprodüksiyon tablolara, yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesinde, Osman Hamdi Bey’in Lagina kutsal alanı ve Hekate tapınağının arkeolojik kazıları sırasında 1890’lı yıllarda oturduğu konak, Muğla Valiliği’nce yaklaşık 650 bin lira harcanarak restore ettirilmişti. Üç yıl süren çalışmaların ardından 2010’da hizmete açılan konağı, bu yılın ilk dokuz ayında 20 bin turist gezdi.
Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, konağın müze olarak açılmasıyla yörede sosyal ve ekonomik olarak canlanma görüldüğünü belirterek, "Ölümünün 100. yıldönümü dolayısıyla UNESCO tarafından 2010, ‘Osman Hamdi Bey Yılı’ ilan edilmişti. Bunun beldenin tanınmasına çok büyük katkısı oldu. Konakta kişisel eşyaları, o dönemde kullandığı ev eşyaları, bölge sakinlerinin verdiği el işleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bize ulaştırılan röprodüksiyon ve yağlı boya tabloların kopyaları yer alıyor. Koleksiyondaki 36 tablo arasında en çok ilgiyi, ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ ve ‘Silah Tüccarı’ tabloları görüyor." dedi. Osman Hamdi Bey’i ve beldelerinde bulunan Lagina antik kentini dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını ifade eden Turgut Belediye Başkanı Salih Özen ise, "Lagina, Osman Hamdi Bey’le özdeşleşen bir antik kent. Dünyaca ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ise Türk resim sanatının en yüksek bedeliyle satıldı. Şu anda Suna Kıraç-İnan Kıraç Vakfı Pera Sanat Müzesi’nde sergileniyor. Bu tabloları bize ulaştıran Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz.’ şeklinde konuştu.
Star gazetesi