Zeid’in tablosu 2 milyon 741 bin dolar (yaklaşık 5 milyon 450 bin lira) ile en pahalı çağdaş Türk resmi oldu. Daha önce bu unvan, Erol Akyavaş’ın bu yıl satılan ve 2 milyon 900 bin lira fiyatlı “Kâbe” adlı eserine aitti. 2009 yılında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in satın aldığı Burhan Doğançay’a ait “Mavi Senfoni” de vergileriyle birlikte 2 milyon 800 bin lira fiyatla üçüncü sırada yer alıyor.
Zafer Yıldırım’ın koleksiyonerliği 20 yıl öncesine dayanıyor. Hem dünyada, hem de Türkiye’de sanata yaklaşımın daha çekingen olduğu dönemlerde resim ve hat eserleri toplamaya başlayan Yıldırım, şu anda 800 parçalık bir koleksiyona sahip. Türk hat sanatçısı Emin Barın’ın yaklaşık 200 parçalık koleksiyonu da Zafer Yıldırım’ın koleksiyonunda bulunuyor.
Zafer Yıldırım, özellikle Zeid’in bu tablosunu Türkiye’ye geri getirmiş olmaktan dolayı çok mutlu. Dün görüştüğümüzde de bunu ifade etti ve böyle önemli bir eseri sanatseverlerle de paylaşmak istediğini söyledi.
Fahrünnisa Zeid’in tablosu 5.5 metre en, 2.1 metre boya sahip ve ölçüleri de sergilemek için özel bir alanı şart koşuyor.
FRANSA’DA ‘FAHRELNİSA’ İMZASINI KULLANDI
BİRÇOK sanatçı yetiştiren Şakir Paşa Ailesi’nin ortanca kızı olan ve 14 yaşında resim yapmaya başlayan Fahrünnisa Zeid (1901-1991) bu satış ile Ortadoğu’da en yüksek fiyata satılan eserin sahibi olan sanatçı unvanını da kazandı. “Atomun Parçalanışı ve Bitkisel Hayat” sanatçının olgunluk dönemine ait bir eser. Fahrünnisa Zeid, soyadını Kral 1. Faysal’ın kardeşi ve dönemin Irak büyükelçisi olan Emir Zeid’le evlendikten sonra aldı. Modern üslupta önemli bir ressam olarak tanındığı Fransa’da “Fahrelnisa” adını kullandı.
EN PAHALI ÇAĞDAŞ TÜRK RESİMLERİ
“Atom ve Bitkisel Yaşam Arasında” Zeid 5 milyon 450 bin TL
“Kâbe” Erol Akyavaş 2 milyon 900 bin TL
“Mavi Senfoni” Burhan Doğançay 2 milyon 800 bin TL
“En-el Hak” Erol Akyavaş 2 milyon 780 bin TL