Londra’da Hac Sergisi

Görsel Sanatlar
Müzenin giriş katındaki geniş sergi salonunda bulunan "İslamiyetin Kalbine Yolculuk: Hac" isimli sergi, ziyaretçileri, hacca gitmenin İslam’ın beş şartından biri olduğu bilgisinin yazı...
EMOJİLE

Müzenin giriş katındaki geniş sergi salonunda bulunan "İslamiyetin Kalbine Yolculuk: Hac" isimli sergi, ziyaretçileri, hacca gitmenin İslam’ın beş şartından biri olduğu bilgisinin yazılı olduğu duvar ve ezan sesiyle karşılıyor.

Kabe’nin fotoğrafı ve Kabe örtüsünün de girişinde yer aldığı sergi boyunca ezan sesi hoparlörlerden duyuluyor. Sergide haccın Müslümanlar için önemi anlatılıyor ve tarihte kullanılan Osmanlı, Afrika, Arabistan, Hindistan gibi çeşitli hac yollarına dikkat çekiliyor.

Osmanlı hac yolunda Evliya Çelebi ve Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid’e ise ayrı bir yer ayrılıyor. Evliya Çelebi’nin hac yolculuğunu gerçekleştiren önemli bir seyyah olduğu belirtilirken, 2. Abdülhamid döneminde yapılan Hicaz demiryoluyla ilgili bilgilere geniş yer veriliyor.

Müslümanların hac görevini nasıl yerine getirdiğini anlatan bir video gösteriminin de olduğu sergide, Kabe örtüsü, hac yolculuklarından fotoğraflar, Müslümanların hacda giydiği kıyafetler, el yazmaları, seccadeler, Kuran-ı Kerim’ler de bulunuyor. Sergilenen eserler 13 farklı ülkeden getirilirken, Kabe’nin modern bir şekilde resmedildiği eserlere de rastlanıyor.

"MÜSLÜMAN OLMAYANLARA HAC YOLCULUĞU ANLATILIYOR"

British Museum İslam Eserleri bölümü yetkilisi ve serginin kuratörü Venetia Porter, haccın geçmişten günümüze nasıl gerçekleştiğine dair kapsamlı bir serginin daha önce açılmadığını kaydederek, sergiyle Müslüman olmayanların İslam’ı ve Hac yolculuğunu anlamalarına yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti.

"Müslüman olmayanlar Hacca gidemiyor. Dolayısıyla Hac ile ilgili sadece televizyon ve gazetelerden gördüklerini biliyorlar" diyen Porter, sergiye hem Müslümanların hem de Müslüman olmayanların ilgisinin yoğun olduğunu ifade etti. Venetia Porter, Haccın Osmanlı döneminde çok önemli olduğunu ve farklı bir şekil aldığını, örneğin Osmanlı Sultanlarının Hac alaylarını koruduğunu anlattı.

"SERGİNİN BATI’DAKİ İSLAMİYET ANLAYYIŞINA KATKISI OLACAKTIR"

Sergiyi ziyaret eden kişiler arasında bulunan Hint asıllı İngiliz vatandaşı Osman Master A.A muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce eşiyle birlikte Hacca gittiğini ve bu sergiyi duyduğunda ziyaret etmeye karar verdiğini söyledi. Master, "Serginin Batı’da yaşayan Müslümanlara ve Batı’daki İslamiyet anlayışına katkısı olacağını düşünüyorum" dedi.

Hac sergisini ziyaret edenler arasında Türk vatandaşları da bulunuyor. İngiltere’de öğretmen olduğunu söyleyen Özer Kütük, Nisan ayında Umre’ye gitmek ve ondan önce bu sergiyi gezmek istediğini, kendisi için bunun bir fırsat olduğunu ifade etti. Arzu Nişancı da serginin Müslüman olmayanların İslamiyet ile ilgili merakını artırabileceğini ve insanları araştırmaya yönlendirebileceğini kaydetti.

Mısır vatandaşı İbrahim Bahaa da sergiden çok etkilendiğini ifade ederek, serginin Batılıların Müslümanlarla ilgili olumsuz düşüncelerine olumlu katkısının olacağına inandığını, ayrıca çok sayıda Müslümanı da Hac konusunda bilgilendireceğini söyledi.

Bangladeşli Afia Begum ise sergiyi çok beğendiğini söyleyerek, akrabalarına sergiyi tavsiye edeceğini kaydetti.

Bu arada Londra’daki farklı okullardan çok sayıda öğrencinin sergiyi gezmek için öğretmenleriyle birlikte British Museum’a geldiği dikkati çekti.

Biletlerinin kişi başı 12 sterlin (yaklaşık 34 TL) olduğu "İslamiyetin Kalbine Yolculuk: Hac" sergisi, 15 Nisan’a kadar gezilebilecek.

AA