Kendi ellerimizle yarattığımız kıyamet

Görsel Sanatlar
Çağdaş sanatçıların teknolojiyi kullanma biçimini gösteren sergi, dünyayı etkileyen ekolojik konuları da tartışmaya açıyor. Sanat, doğa ve teknoloji ilişkisini ele alan Kayıp Cennet, dün İstanbul Mode...
EMOJİLE

Çağdaş sanatçıların teknolojiyi kullanma biçimini gösteren sergi, dünyayı etkileyen ekolojik konuları da tartışmaya açıyor. Sanat, doğa ve teknoloji ilişkisini ele alan Kayıp Cennet, dün İstanbul Modern’de açıldı. Dijital medya ve video çalışmalarından oluşan sergide 21 sanatçı ve bir ortak proje var. Doğayla ilgili konular üzerinde duran, endüstrinin ve teknolojinin çevreye olan etkilerini inceleyen sergi, izleyiciyi dünyanın geleceğini düşünmeye davet ediyor.

Küratörlüğünü Paolo Colombo ve Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği ‘Kayıp Cennet’ çağdaş sanatçıların teknolojiyi kullanma biçimlerini de gösteriyor. Son yıllarda dünyayı etkileyen önemli ekolojik değişimlere dair güncel konuları tartışan sergide farklı kuşak ve coğrafyalardan sanatçılar var: Doug Aitken, Francis Alÿs, Katerina Athanasopoulou, Jim Campell, Ergin Çavuşoğlu, DesertMed, Shaun Gladwell, Emre Hüner, Nina Katchadourian, Ali Kazma, Laleh Khorramian, Guy Maddin, Rivane Neuenschwander, Ulrike Ottinger, Tony Oursler, Qiu Anxiong, Pipilotti Rist, Charles Sandison, Kiki Smith, Bill Viola ve Pae White.

Serginin açılışında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, çalışmalarda bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz ve doğal dünyadan geri kalanlarla organik bağımızı korumamız gerektiği fikrinin yansıdığını vurguladı.

Serginin küratörü Levent Çalıkoğluna göre ise sergi teknolojinin doğayı kavramakta nasıl yetersiz kaldığını ve aşırılık yarattığını gösteriyor. Sponsorluğunu Türk Telekom’un yaptığı sergi, 24 Temmuz’a kadar açık. [Radikal Hayat]