İstanbul Şehir Üniversitesi’nde hukuk, psikoloji gibi alanlarda eğitim gören yaklaşık 60 öğrencinin organizasyonuyla hazırlanan sergi, Taksim Metrosu Sergi Salonu’nda ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Sergi açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan hukuk fakültesi öğrencisi İbrahim Kibar, serginin altı kişilik bir öğrenci grubunun düşünceleri üzerine hayata geçtiğine dikkati çekerek, ‘Üniversiteden de birçok öğrenci arkadaşımız projeye destek verdi. Sergimiz de yaklaşık 70 Suriyeli öğrenci ile 70 kadar Türk öğrencinin birlikte yaptığı resimlerden meydana geliyor’ dedi.
Kibar, Türkiye’de insanların Suriyelileri ‘sokaklarda dilenen insanlar’ olarak değerlendirdiğine işaret ederek, şunları aktardı:
‘Üniversitedeki arkadaşlarımızla Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili oluşturulan algıya dair ne yapabiliriz diye düşünürken, bu proje ortaya çıktı. Önceliği çocuklara verdik. Temel amacımız özellikle Türk çocuklarında Suriyelilere dair yabancı algısını kırmak. Çocuklar için bir faaliyet yapmaya karar verdik ve öncelikle uzman psikolog ve pedagoglardan eğitimler aldık. Daha sonra Türkiyeli ve Suriyeli öğrencileri buluşturduk ve iki gün boyunca etkinlikler gerçekleştirdik. Aldığımız formasyonla birlikte çocuklarla iki gün vakit geçirdik. İkinci günün sonunda da tual çalışmalarını yaptık. Genellikle bir Suriyeli, bir Türk çocuğun birlikte çizdiği tablolar yer alıyor sergimizde. Bazılarında üçlü gruplar da var. Çünkü zihinlerde dilenen Suriyeli çocuk algısı yaratılıyor, onu kırabilmek istiyoruz. Bu çalışmayla hem Türkiyeli, hem Suriyeli çocuklarda birbiriyle arkadaş olabilecekleri fikrini oluşturmak istiyoruz’ diye konuştu.
– Obaid: ‘Ormanda çok mutlu oluyoruz’
Sergide resmi bulunan 9 yaşındaki Suriyeli öğrenci Ravda Obaid de, Türkiye’yi çok sevdiğini belirterek, ‘Babam burada çalışıyor, çünkü Suriye’de savaş var, televizyonda seyrediyorum ama ben orada çok kalmadım. Biz İstanbul’da yaşıyoruz, ailemizden bazı insanlar Suriye’de’ şeklinde konuştu.
Obaid, resminde orman çizdiğini belirterek, sebebini şu sözlerle anlattı:
‘Çünkü ormanda çok mutlu oluyoruz. Ormanda ağaçlar insanı korur. Ağaçların arasına saklanabilirsin, kimse seni göremez. Çok güzel hayvanlar da vardır. Orman çok sevdiğim, güvenli bir yer olduğu için ormanı çizdim.’
– Nasir: ‘Türk çocuklarla bu resimleri yaparken tanıştım’
Şam’dan Türkiye’ye gelen 10 yaşındaki Suriyeli öğrenci Jana Nasir ise, büyüyünce çocuk doktoru olmak istediğini ifade ederek sergi için resim yapmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.
Nasir, sergi çalışmasından önce hiç Türk arkadaşı olmadığına değinerek. ‘Okulda da, oturduğum apartmanda da Türk çocuklardan arkadaşım olmadı. Türk çocuklarla ilk defa bu resimleri yaparken tanıştım’ ifadelerini kullandı.
Türkçeyi yeterli seviyede öğrendiği zaman daha çok Türk arkadaşı olacağına inandığını söyleyen Nasir, şöyle devam etti:
‘Burada arkadaşlarım olsun istiyorum. Biz Esed’in zulmünden dolayı Türkiye’deyiz. Annem ve babam, kardeşlerim, hep birlikte Türkiye’de yaşıyoruz. İstanbul’u çok seviyorum, kendi ülkeme de dönmek istiyorum ama nasıl dönelim ki…’
‘İki El Bir Fırça’ sergisi 30 Kasım’a kadar Taksim Metrosu Sergi Salonu’nda görülebilecek.