2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i ölüme götüren süreç film oluyor. ‘Hile Yolu’ adıyla çekilecek filmin yapımcısı, Grup Yorum’un eski üyelerinden Hakan Alak. Cinayetin öncesindeki süreci merkeze alacak filmin yönetmeni ise Ersin Kana.
2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’i ölüme götüren süreç film oluyor. ‘Hile Yolu’ adıyla çekilecek filmin yapımcılığını Grup Yorum’un eski üyelerinden Hakan Alak üstleniyor. Filmin yönetmeni ise Çarşı grubunu anlatan ‘Asi Ruh’ belgeselinin yönetmeni ve Nesli Çölgeçen imzalı ‘Denizden Gelen’ filminin senaristi Ersin Kana. ‘Hile Yolu’nun senaryosu da Kana’ya ait.
İmzalar atılmadığı için oyuncular konusunda şimdilik bir şey söylemenin doğru olmayacağını söyleyen yapımcı Hakan Alak, önümüzdeki ay çekimlere başlayacaklarını açıkladı. Vizyon için ise yeni sezon beklenecek. 2009 yılında geçen filmde, aynı yılın şubat ve nisan aylarına denk gelen ve kamuoyunda ‘Kafes Eylem Planı’ olarak bilinen sürecin öncesi anlatılıyor. Bağımsız bir film yapmak için yola çıktıklarını söyleyen Alak’ın, filmin bir tarafa yaslanıyor gibi görünmemesi için gösterdiği hassasiyet, daha filmi anlatırken seçtiği üsluba da yansıyor. "Bir senaryo danışmanımız yok. Bağımsız bir film yapıyoruz. Herkesin bildiği güncel bir hikâye. Siyasal olarak bir tarafa yaslanması gibi bir durum söz konusu değil. Başta o dönemle ilgili yazılanlar ve mahkeme sürecini inceledik. Biz kendi sorumuzu sorup bir hikâye ortaya çıkardık."
CİNAYETİN DEĞİL, ÖNCESİNİN FİLMİ
Hakan Alak ve ekibi, iki buçuk yıldır üzerinde çalıştıkları film için, yakın tarihi anlatmanın zorluğunu ve risklerini bilerek kolları sıvamış. Film, Hrant Dink’in ölümünden iki yıl sonrasında geçtiği için Hrant’ı kimse oynamayacak. Daha çok cinayetin arka planına inilerek, bir suç hikâyesi anlatmak için yola çıkacaklar. Filmi kendi öz kaynaklarını kullanarak çekeceklerini söyleyen Alak, mütevazi ve insanların trajedisine odaklanacakları film için; "Bu öyle bir sürecin hikâyesi farklı okumalara çok müsait. Ancak ortada insani bir dram var. Gerek Hrant olayının gerekse Malatya’daki Zirve Yayınevi’ne yapılan baskında o insanları oraya getiren bu sistemin nasıl işlediğini bir senaryo mantığı içinde anlatacağız. Bunları yaparken de; bütün bilgileri süzgecimizden geçirip ortaya spekülatif, yalan yanlış bilgilerle bir şey getirmeyeceğiz. Zaten o süreç yeterince ses getiren bir durumdu…"
MAHKEMEYE ULAŞMAYAN GÖRÜNTÜ NEYDİ?
Hakan Alak’a ‘Hile Yolu’nu çekmesi için, kendisini harekete geçiren şeyin ne olduğunu sorduğumuzda perdede neyle karşılaşacağımızın cevabını da almış olduk: "Temel fikri şu; Hrant Dink’in ölümüyle ilgili mahkemeye ulaştırılmayan görüntüler ve bir görgü şahidi vardı. O görüntüler nedir? Kısacası bütün filmin sorusu bunun üzerinden çıktı. Film cinayeti değil, süreci anlatıyor. Malatya ve Trabzon’da olanlar bize ilham kaynağı oldu. O gün orada ne olmuştu? Temel soru bu. Biz bir fotoğrafı anlatmaya çalışacağız. Ayrıca biz araştırmalara başladığımızda mahkeme sürüyordu. Nereye gideceği bilinmiyordu. Gerçi bir yere gitmedi." Bu arada ‘Hile Yolu’nun adını; bir Mossad ajanının teşkilattan kaçtıktan sonra yazdığı bir kitaptan aldığını da son bir bilgi olarak ekleyelim… Grup Yorum’dan yapımcılığa 1974 yılında İstanbul’da doğan Hakan Alak, 1995-2003 yılları arasında Grup Yorum’da akustik ve klasik gitaristliğin yanı sıra koro vokallerinde de yer aldı. İlk filmi ‘Gerçek Hikâye’yi 2000 yılında çekti. ‘Cehennemde 3 Gün’ adlı belgesel ve ‘Kuşatma’ adlı bir kısa filmi var. /zaman