Esad kimin parmağını kesiyor?

Görsel Sanatlar
Abdullah Güner’in röportajı Karikatürist Demirhan Kadıoğlu’nun TRT Arapça televizyonunda yayınlanan Elvan-ı Seba (Yedi Renk) programı için hazırladığı çizgileri, Türkiye Yazarlar Birliği İ...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in röportajı

Karikatürist Demirhan Kadıoğlu’nun TRT Arapça televizyonunda yayınlanan Elvan-ı Seba (Yedi Renk) programı için hazırladığı çizgileri, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde karikatür meraklılarıyla buluştu.



“Ortadoğu ve Arap Baharı” başlığıyla açılan sergi kapsamında düzenlenen panelde karikatürist İbrahim Özdabak, edebiyatçı Selvigül Şahin, gazeteci Adnan Öksüz, Gökçen Göksal ve Erdal Şimşek de Demirhan Kadıoğlu’nun çizgilerini yorumladılar. Ayrıca Demirhan Kadıoğlu’ndan karikatür dersi alan öğrenciler de neler öğrendiklerini, karikatürle hayatlarında nelerin değiştiğini panele gelen davetlilerle paylaştı.

Sergide, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çeken 50 karikatüre yer veriliyor. Seçilen karikatürler özellikle Ortadoğu coğrafyasına ait çizgilerden oluşuyor. Suriye’den Filistin’e Otradoğu ve Arap coğrafyasına karikatürün diliyle bakılıyor. Batı’nın Müslümanlara bakışı, savaş, insanlık temalarının işlendiği sergi 17 Ocak Perşembe gününe kadar TYB İstanbul Şubesi’nde ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Panelin ardından karikatürist Demirhan Kadıoğlu’ndan sergiyle ilgi hem bilgi aldık hem de çizdiği karikatürleri sorduk.

Bize sergi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu sergi TRT Arapça televizyonunda yayınlanan Elvan-ı Seba (Yedi Renk) programı için hazırladığım karikatürlerden oluşuyor. Burada daha çok Ortadoğu konusunda her program için ayrı ayrı çizdiğim karikatürler bulunuyor. 50’ye yakın karikatürü seçtik bu sergi için ama 200’den fazla karikatür oldu şu ana kadar.

TRT Arapça televizyonunda yayınlanan Elvan-ı Seba (Yedi Renk) programı aktüel – magazin tarzında gündemdeki konuların işlendiği ve konukların alındığı bir program. Türkiye ile Arap dünyası arasında var olan ortak tarihi ve kültürel mirası canlandırmayı amaçlıyor. Elvan-ı Seba programı özellikle Ortadoğu ve Arap dünyası için önemli bir program. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere dikkat çeken, orada yaşayan insanların problemlerine değinen, gündeme getiren bir program. Bu açıdan çok önemli bir işlevi var. Bizde “çizgi evrensel bir dildir” diyerek bu program için Ortadoğu’daki gündeme yönelik karikatürler çizdik. Her program için bir tane karikatürümüz oldu.

Karikatürlerle ilgili özellikle yazılı ifadelerden, konuşma baloncuklarından kaçındık. Çizgimizle her şeyi anlatmaya gayret ettik. Sadece çizgilerle anlatmaya çalıştık, çünkü her bir karikatürü herkes kendi yorumlasın istedik. Ve bu güzel de oldu. Güzel geri dönüşler aldık. Irak’tan Afganistan’a, Suriye’den Filistin’e uzanan karikatürler yer alıyor sergide.

Sergide yer alan bir karikatürü sormak istiyorum. Karikatürde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, üzerine oturduğu eli kesiyordu. Özellikle sergide TYB’deki çaycı amca da herkese “Bu el kimin eli?” diye soruyordu. “Halkın eli” dediğimizde de “hayır” diyordu. Ve şunu eklemişti: “İşte bu eli bilin, her şey bu el yüzünden oluyor!”. Çaycı amca bize o elin kimin eli olduğunu söylemedi ama ben direkt çizerine sormak istiyorum, karikatürdeki o el kimin eli? Bize o karikatürünüzü anlatır mısınız?

Beşar Esad’ın üzerine oturup parmağını kestiği el tabi ki Suriye halkı oluyor. Aslında Esad, kendi parmağını kesiyor burada. Suriye’de yaşananları özetleyen bir çizim oldu bu karikatürde. Orada yaşananları anlatmak için ne çizeyim diye düşünürken böyle bir şey geldi aklıma. Hem Suriye’de yaşananları anlatıyor hem de aslında siyasi liderlerinin Suriye halkı için verdiği kararın nasıl bir sonuca kendisini ve ülkesini taşıdığını anlatıyor. Bu bakımdan çok önemli.

Yine mesela Filistin’in BM’de tanınmasıyla ilgili çizdiğim karikatürde de Filistin yazısında fark etmediğimiz bir şey çıktı ortaya. Ben fark etmemiştim sergiyi gezen arkadaşlar söyledi. Filistin, “Filıstin” diye yazılmış. Aradaki “i” harfini koymamışız. Ben hata yaptığımızı düşünüyordum. Ama bu da her ne kadar tesadüfi bir hata dahi olsa aslında diğer taraftan da başka şeyler anlatıyor. BM’de bir adım atıldı ama bunun adı Filıstin. Bu açıdan bu karikatürün de çok önemli olduğunu gördük. Çizgiler insana sözle anlatacağının çok ötesinde kapılar açıyor. Bu bakımdan karikatürlere küçümseyerek bakmamamız gerekiyor.

Çizdiğiniz diğer karikatürlerinizle beraber toplu bir sergi yapmayı planlıyor musunuz?

Bununla ilgili toplu bir sergi düşüncemiz var. Ama üzerinde çalışıyoruz hâlâ. O yüzden bununla ilgili kesin bir şey söyleyemeyeceğim. Bununla ilgili bir gelişme olduğunda size de haber vereceğiz.

Çok teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim geldiğiniz, önem verdiğiniz için. On5yirmi5.com’u takip ediyoruz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Teşekkür ederiz.

On5yirmi5.com