Dünyanın en güzel isimleri bu sergide

Görsel Sanatlar
Fatma Zeynep Çilek oldukça genç ama bir o kadar da yenilikçi bir ressam. Geleneği yenileyerek yaşatma çabasında. Renk ve kaligrafi kompozisyonları göz kamaştırıcı. Çilek ile “Huu” sergisinde yer alan ...
EMOJİLE

Fatma Zeynep Çilek oldukça genç ama bir o kadar da yenilikçi bir ressam. Geleneği yenileyerek yaşatma çabasında. Renk ve kaligrafi kompozisyonları göz kamaştırıcı. Çilek ile “Huu” sergisinde yer alan eserlerin hikayesini konuştuk.

-Esmaül Hüsna’yı hat levhalarında görmeye alışığız, siz resim disiplini içinde tablolaştırdınız. Sizi bu yola sevkeden neydi?

12 yıldır sanatla uğraşıyorum. Geleneksel kökenli bir sanatçıyım ve bu beni kurallara ve içeriğe sıkı sıkıya bağlı tutuyor. Ancak sanatı doğu ve batı olarak ikiye ayırmaktan yana değilim. O yüzden doğu ve batı arasında örülen duvara bir pencere açmak adına Esmaül Hüsna gibi Allah’ın en güzel isimlerini kullanarak resim yapmak istedim. 

-İsimlerin anlamları resimlerin oluşumunu nasıl etkiledi?

Burada ben sadece bir oyuncuydum. Onlar anlamlarına göre kendi renklerini kendileri seçti diyebilirim. Örnek vermek gerekirse ed-Dâr; sıkıntı veren ismini resmettiğim esere baktığınızda gerçekten sıkıntı veriyor size. Vehhab ismine baktığınızda ferahlık veriyor. Genel olarak canlı renkler hakim. Adil eseri beni çok etkiledi. Adaletli bir dünyada yaşamak için mücadele ediyoruz hepimiz.

-Tablolara başlarken Allah’ın isimleri hakkında bir ön çalışma yaptınız mı?

Esmaül Hüsna okumaları yaptım. En yaygın olan 99 ismin sıralamasına baktım. Biz sanatsal bir sıralama yaptık onun bir sakıncası var mı diye araştırdım. 99 ismin hepsini resmettim ama buraya sergi alanının küçük olmasından dolayı sadece 33 tanesini koyabildik. Tamamı online olarak www.ottomansanat.com’da yer alıyor.

-Sanat camiasının ilgisi nasıl, manevi temalara nasıl bakılıyor?

Fazla temkinli yaklaşıyorlar ama ben bunu kendi adıma kırmaya başladım diyebilirim. Çünkü ünlü bir galerici ya da koleksiyoner ilk geldiğinde ‘böyle bir yanın olduğunu bilmiyordum’ diyor mesela. Burada biraz bize de görev düşüyor. Vizyon sahibi olmalıyız. İnsanlar şaşırıyor ama mutluluk da duyuyor. Biz dinimizden sevmeyi öğrendik ayrım yapmayı değil. Ben de bundan yola çıkarak Esmaül Hüsna aracılığıyla iletişim kurmak istiyorum insanlarla. 

Star Gazete