Denizli’nin Horozu Camdan Ötüyor

Görsel Sanatlar
Cam bazen bir anahtarlığa, bazen çay kaşığına, bazen de Denizli horozuna dönüşüyor.Aydınlandığımız lamba, evimizin penceresi, su içtiğimiz bardak, yemek masasındaki kırmızı şamdan, kimi zaman da konso...
EMOJİLE

Cam bazen bir anahtarlığa, bazen çay kaşığına, bazen de Denizli horozuna dönüşüyor.Aydınlandığımız lamba, evimizin penceresi, su içtiğimiz bardak, yemek masasındaki kırmızı şamdan, kimi zaman da konsol üzerinde bir şekerlik olur cam.

Geçirgenliğinden olsa gerek en çok ona yakışır şekillenip renklenmek. Parmaklarımız arasında kaybolduğunda lezzet verir çayının tadı. Duyabilene sesinin melodisi de vazgeçilmezdir, dokusunun pürüzsüzlüğü de…

Belki de bu yüzden Osmanlı’da vazolar, ibrikler, sürahiler, gülabdanlar, şekerlikler camdandı. Oymalısı, mine işlemelisi, yaldız bezemelisi ve daha nicesi yapılırdı cam atölyelerinde. Şimdiyse sıradan bir malzeme bizim için.

Sayılı üniversite ve birkaç özel kurumun dışında eğitimi verilmiyor. Ama bu cam tutkunları olmadığı anlamına gelmesin.

Biz Denizli’de tanıştık iki cam sevdalısıyla. Ömür ve Fatih Duruerk çifti. 2005 yılında Cam Ocağı Vakfı’nda keşfetmişler bu sanatı. Aslında Ömür Duruerk İngiliz Dili ve Edebiyatı, eşi ise Endüstri Mühendisliği mezunu.

Ama Fatih Duruerk’in içinde tasarım tutkusu hep varmış.Bu yüzden mühendislik okurken iç mimarlıkta yan dal yapmış. Daha ilkokul çağlarındayken camla uğraşır, ısıtıp şekillendirmeye çalışırmış.

Ömür Duruerk ise okuduğu süre boyunca öğretmen olmayı düşünürken bir anda kendini cam atölyesinde bulmuş. Kısa bir zaman sonra cam tutkunu olmuş diyebiliriz. Öyle ki ikisi de Cam Ocağı Vakfı’nda gördükleri eğitimden sonra Denizli’ye gelip Karma Tasarım Atölyesi’ni kurmuşlar.

Ömür Duruerk, camı yaklaşık 700-800 derecede ısıtarak şekilden şekle sokuyor. Ellerinde kimi zaman bir anahtarlık oluyor cam, kimi zaman çay kaşığı, kimi zaman da Denizli horozu. Tabii kadınların hayran kaldığı kolye, küpe, bileklik gibi takıları ve evleri süsleyen aksesuarları da unutmayalım.

Fatih Duruerk ise füzyon tekniğiyle şekillendirmeyi tercih ediyor camı. Füzyon tekniğinde önceden kesimi yapılan iki ya da daha fazla cam parçası akışkan hale gelene kadar, 750-900 derecede fırınlanıyor ve birbirlerine yapışıncaya kadar ısıtılıyor. Bu sayede her bir cam parçası kendi şeklini koruyarak bir bütün halini alıyor.

Atık şişelerden avize

Sanmayın ki atölyede yalnızca cam şekillendiriliyor. Fatih Duruerk iç mimar olduğundan mekân tasarımıyla da ilgileniyor. Ahşap, montaj, cam atölyesi kurulumu gibi pek çok şey geliyor ellerinden. Bir de geri dönüşüm projeleri var.

İkisi de cam âşığı olduğundan özellikle şişelerin atılmasına çok üzülüyorlar. Bu yüzden maden suyu, kola ya da su şişesi gibi sürekli çöpe attığımız camların değerlendirilebileceğini anlatmaya çalışıyorlar.

Zaten atölyeye girdiğinizde atık cam şişelerinden yapılmış devasa bir avize, füzyon tekniğiyle eritilmiş şişelerden oluşturulan saat ve yine atık camlardan yapılan birbirinden güzel objeler karşılıyor sizi.

Amaçları insanların camın özel bir malzeme olduğunu fark etmelerini ve işe yaramayan camları geri dönüşüm kutularına atmalarını sağlamak. Kısaca "Şişe, içindekinden çok daha özel ve değerli." demek istiyorlar.

Camla ilgili çalışmaları bunlarla sınırlı değil. Geçtiğimiz mayıs ayında uluslararası bir cam festivali düzenlediler. Avrupa ve Amerika’da üstat kabul edilen 4 ismi, Türkiye’den de pek çok ustayı ağırladılar bu festivalde.

Alevle çalışmadan kalıpla şekillendirmeye, füzyondan üfleme tekniğine kadar pek çok çalışmayı izleyicilerin bire bir görmesini sağladılar. İki yılda bir yapılacak bu festival de yetmemiş olacak ki 6 ayda bir yurtdışından ustalar getiriyorlar Denizli’ye. Halka camı tanıtarak bu sanata ilgi duymalarını sağlamak istiyorlar.

Çalışmalarında başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Çünkü cam eğitimi almak ya da evine mini atölye kurdurmak için birçok kişi başvuruyor onlara. Ömür Duruerk atölye kurulumunda her türlü malzemeyi tedarik ettiklerini söylüyor. Çok maliyetli bir şey de değil üstelik. En iyi standartlarda atölye ve tüm malzemeler ortalama 2 bin TL.

Atölye dediğimize bakmayın, özelikle alevle çalışma tekniği için şalümo denilen oksijen ve havayla çalışan alev püskürtücüyü koyacak ufak bir masanızın olması yeterli. Yalnızca eğitim almak istiyorsanız alevle çalışma, kalıpla şekillendirme ve füzyon tekniklerinde başlangıç ve ileri düzey eğitim veriyorlar.

Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107