Bodrum Bale Festivali Başlıyor

Görsel Sanatlar
400’ü aşkın etkinliğin gerçekleştirileceği Fransa’da Türk Mevsimi; çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor, eğitim, tasarım...
EMOJİLE

400’ü aşkın etkinliğin gerçekleştirileceği Fransa’da Türk Mevsimi; çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor, eğitim, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle 31 Mart 2010’a kadar devam edecek.

Fransa’dan ülkemize davet edilen Kafig Topluluğu ve Marsilya Devlet Balesi, 7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali’nin bu yılki konuk toplulukları olarak Türkiye’de ülkemizde sahne alacaklar.

Bale Festivali’nin 19 Ağustos’taki açılışı; sahne sanatlarının modern dansın ülkemizdeki başarılı temsilcisi Ankara Devlet Opera ve Balesi, Modern Dans Topluluğu’nun (MDT) bu yıl prömiyerini yaptığı ve seyircinin büyük beğenisini kazanan eseri “Bin Kalp Atışı” ile yapılacak.

Üç ayrı eserden oluşan “Bin Kalp Atışı” ilk olarak ünlü besteci Eric Satie’nin romantik müzikleriyle bezenmiş “Satie” adlı eser sahnelenecek. Eserin koreografisi daha önce MDT ile Nocturne adlı eseri çalışmış ve yurtdışında birçok başarılı çalışmaya imza atmış Annabelle Lopez Ochoa’ya ait.

Koreografisi Modern Dans Topluluğu’nda Eğitmen ve Dansçı olarak görev alan Deniz Alp ve Ejder Keskin’e ait olan “Çekim” adlı eser, Emre Kesim’e ait deneysel müzikler ile seyirci ile buluşacak.

Son bölümde, Annabelle Lopez Ochoa’nın koreografisi ile enerjik yaşam tarzlarından, arayışlara kadar pek çok temayı seyirciyle buluşturan “ININ” Johann Sebastian Bach’ın müzikleriyle hayat buluyor.

Fransa’da çalışmalarını sürdüren Kafig Topluluğu, festival kapsamında “Tricôté” adlı gösterileri ile 22 Ağustos’ta sahne alacak. Sanat Yönetmeni ve Koreograf Mourad Merzouki, La Fontaine’nin fabl’larından özellikle çocuklara ve meraklı yetişkinlere yönelik “Meşe ve Kamış” gösterisinin dans uyarlaması ile ‘hip hop’ tarzında bir gösteri sunacak.

25 – 26 Ağustos’ta Antalya Devlet Opera ve Balesi, Türk tarih ve kültürüne bale çalışmalarıyla yaptığı katkılar ile tanınan koreograf Merih Çimenciler’e ait “Harem” adlı baleyi sahneleyecek.

Osmanlı İmparatorluğu’nun en parlak dönemlerinden bir kesiti bale adımlarıyla anlatan ve bu konudaki tek Türk balesi olma özelliğini taşıyan yapıtın dekor ve kostümlerini dünyaca ünlü Rus tasarımcı Alexandre Vasiliev hazırladı. Eserin dekor ve kostüm uygulaması Çağda Çitkaya tarafından yapıldı.

7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali; Marsilya Devlet Balesi’nin gösterisi ile sona erecek. 29 – 30 Ağustos’ta sahne alarak festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek olan Marsilya Devlet Balesi 3 farklı eser ile sanatseverlerle buluşacak. İlk olarak koreografisini Julien Lestel’in yapmış olduğu “Somewhere” adlı eser sahne alacak.

İzleyici karşısına çıkacak ikinci eser “Herman Schmerman – Pas de deux”, dansçılar arasındaki dansçı – seyirci arasındaki iletişimi sahneye aktarıyor.

Koreograf Lucinda Childs’ın John Adams’ın müziğinden esinlenerek koreografisini yapmış olduğu gecenin son eseri “Tempo Vicino” müziğin, dansın ve dansçıların zaman ve mekân içerisinde birbirleriyle olan temaslarını, anlatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün sanatsal organizasyonuyla düzenlenen 7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali, Bodrum Belediyesi’nin katkıları ile 19 – 30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde yapılıcak.