Birlik Vakfı’nda Tezhip Sergisi

Görsel Sanatlar
Tezhip sanatçısı Şifa Toptaş, tezhip sanatında günümüzde, arşivlerin açılmasıyla, bu sanatın en parlak dönemini yaşandığı 16. yüzyıl dönemi eserlerinin kalitesinde işler yapılabildiğini söyledi. Şifa ...
EMOJİLE

Tezhip sanatçısı Şifa Toptaş, tezhip sanatında günümüzde, arşivlerin açılmasıyla, bu sanatın en parlak dönemini yaşandığı 16. yüzyıl dönemi eserlerinin kalitesinde işler yapılabildiğini söyledi.

Şifa Toptaş’ın, Birlik Vakfı ve Şifa Sanat Evi’nden 18 öğrencisiyle hazırladığı "Oluşum" adlı tezhip sergisi ziyarete açıldı.
Tezhip çalışmalarının aşamalarının görülebilmesi için öğrencilerin ilk çalışmalarına da yer verilen sergide konuşan Toptaş, tezhip kelimesinin Arapça "altınlamak" anlamına geldiğini, altınla yapılan bütün süslemelere tezhip denildiğini anlattı.

Tezhip sanatının Türk kültüründe hep var olan bir sanat olduğunu belirten Toptaş, "Binlerce yıllık geçmişimizde hep süslemeye yönelik, sadece levhalarda da değil, bazı örtülerimizde ve duvarlarımızda, Uygurlar dönemine kadar bazı örneklerine rastlıyoruz. Şuanda kullandığımız bazı motiflere çok eskilerden beri rastlayabiliyoruz. Zaman geçtikçe, dönemler geliştikçe diğer kültürlerin de katılmasıyla genişleyen bir sanat bu" diye konuştu.

İslamiyet’in kabulünden sonra bu sanata çok daha fazla özen gösterildiğini, süslenen yazının anlamlı olması sebebiyle desenlerin daha fazla anlam bulduğunu dile getiren Toptaş, tezhip işlerine 13. yüzyıl el yazma kitap örneklerinde de rastlandığını belirtti. Toptaş, şunları söyledi: "Selçuklu döneminde de Rumi motiflerinin çok kullanıldığı kitaplara rastlıyoruz. Osmanlı’nın gelişmesiyle hem kendisi hem toprakları gelişiyor. Yüzyıllar içinde topraklar genişledikçe o ülkelerin sanatçılarından da faydalanılıyor. Dolayısıyla bu, motiflere de yansıyor. Hem yazı hem tezhip sanatı gelişiyor. 16. yüzyıl tezhip sanatının en parlak dönemlerindendir. Günümüzde de en fazla 16. yüzyılı taklit ederek şu ana yansıtıyorlar."

Bundan 10 yıl öncesinde tezhibin az bilinen bir sanat olduğunu söyleyen Toptaş, "Şu anda çok daha yaygın. Herkesin ilgisi var bir biçimde. Hiç değilse artık tezhip dediğiniz zaman yadırgayan insanların sayısı azaldı" dedi.

Tezhiple uğraşanların artık daha çok imkana sahip olduğununu dile getiren Toptaş, "Şuanda yapılan işlerde 16. yüzyıl kalitesinde işler çıkarıldığını görebiliyoruz. Çünkü arşivler bir anda ortaya döküldü. İnsanlar şu anda daha çok araştırıp, kendinde daha iyi harmanlama şansına sahipler" diye konuştu.

Toptaş ve öğrencilerinin "Oluşum" adlı tezhip sergisi 25 Mayısa kadar Çemberlitaş Birlik Vakfı’nda gezilebilecek.