100 yıllık fotoğraflar Fotoğrafevi’nde

Görsel Sanatlar
1908 yılında Foto Apollon’un (Aşil Samancı) çektiği fotoğrafla başlayıp, Erhan Sevenler’in 2013’ün Mart ayında Suriye de çektiği fotoğrafıyla sona eren sergide 51 fotoğrafçıdan 51 kare yer alıyor. Kro...
EMOJİLE

1908 yılında Foto Apollon’un (Aşil Samancı) çektiği fotoğrafla başlayıp, Erhan Sevenler’in 2013’ün Mart ayında Suriye de çektiği fotoğrafıyla sona eren sergide 51 fotoğrafçıdan 51 kare yer alıyor.
Kronolojik bir sıralamayla, belli bir tema olmadan gazete ve dergi fotoğrafçılarından örnekler sunulan sergi, genç isimleri tanıtmayı ve hayatta olmayan meslek ustalarını da hatırlamayı amaçlıyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1890’lardan itibaren “Malumat”, “Servet-i Fünun” gibi popüler dergiler yaygın olarak fotoğraf kullanmaya başladı. II. Abdülhamid döneminde basına uygulanan sansür nedeniyle gazete ve dergilerde şehir manzaraları, gündelik hayat kareleri ve portreler çoğunlukla yazının içeriğinden bağımsız, halkın merakını giderecek bir görsel unsurlar olarak kullanılıyordu. İkinci Meşrutiyet’in getirdiği serbestlik gazete ve dergi yayıncılığında bir patlamaya neden oldu. Fotoğraf kullanımının, siyasal ve toplumsal haberleri destekler nitelikte kullanılması ilk kez bu dönemde başladı. “Resimli Kitap” ve “Şehbal” dergileri için fotoğraflar çeken Ferit İbrahim, 1910 yılında aldığı izin vesikası ve fotoğraf muhabiri kimliğiyle Türkiye’nin ilk foto muhabiri olarak tarihe geçti. 

Sergide fotoğrafları yer alan fotomuhabirleri şunlar (İsim alfabetik sırasına göre):
Abdurrahman Antakyalı – Alaattin Büte – Ali Ersan – Ali Öz – Ara Güler – Aşil Samancı (Apollon) – Ayhan Günsev – Bogos Tarkulyan (Febus Efendi) – Burhan Tan – Cemal Göral – Cemal Işıksel – Cemal Işın – Coşkun Aral – Engin Irız – Ercan Arslan – Erdoğan Köseoğlu – Erhan Sevenler – Etem Tem – Faik Şenol – Ferit İbrahim – Garbis Özatay – Gökşin Sipahioğlu – Hamit Kınaytürk – Hikmet Ildız – Hilmi Şahenk – İlhan Demirel – Jean Weinberg – Kadir Can – Kemal Baysal – Kutup Dalgakıran – Meftun Olgaç – Muhsin Akgün – Murad Sezer – Mustafa Seven – Namık Görgüç – Nurettin Veral – Ozan Sağdıç – Özdemir Gürsoy – Sebah & Joaillier – Sebati Karakurt – Selahattin Giz – Selahattin Gökhan – Selçuk Aybatar – Sema İrigül – Semiha Es – Serkan Şentürk – Süleyman Süreyya Bükey – Şeref Köylübay – Şevket Uygun – Tuna Yılmaz – Yılmaz Canel.
Sergi, İstanbul Fotoğraf Müzesi’nin değerli katkılarıyla hazırlanmıştır.