Türk Edebiyatı’nda Mitoloji

Etkinlikler
Yunan mitolojisindeki Santor (bedeninin baş kısmı insan, diğer tarafı at) figürü nasıl ortaya çıktı? Tanzimat’ın ünlü ismi Ahmet Midhat Efendi’ye göre bunun sırrı, atalarımızın Orta Asya&#...
EMOJİLE

Yunan mitolojisindeki Santor (bedeninin baş kısmı insan, diğer tarafı at) figürü nasıl ortaya çıktı?

Tanzimat’ın ünlü ismi Ahmet Midhat Efendi’ye göre bunun sırrı, atalarımızın Orta Asya‘dan at sırtında yol alıp Yunan kıyılarında arz-ı endam etmesinde saklı!

Türk Edebiyatı dergisinin mitolojiye ağırlık verdiği haziran sayısında edebiyat tarihimizden bu ‘hoşluk’un detayına rastlayabilirsiniz. ‘Mitoloji ve Türk Edebiyatı’ adlı kapak dosyası, Azeri araştırmacı Prof. Dr. Fuzuli Bayat röportajıyla başlasa da edebiyatımızın mitolojiyle kurduğu yer yer komik kaçan ‘tutkulu’ ilişkiyi göz önüne seriyor.

Edebiyat kitaplarında hep çarşaflı görmeye alıştığımız Halide Edip‘in Londra‘daki ‘gönüllü’ sürgün günlerine dair farklı bir fotoğrafının yanı sıra yazarın Bertrand Russell ile olan dostluğuna dair bir yazı da derginin sayfalarında.

Tamer Kütükçü, ölümünün 10. yılında bestekâr Cinuçen Tanrıkorur‘u hatırlatıyor. Orhan Okay‘ın bir ‘ömür dökümü’ niteliğindeki ‘Ahmet Hamdi Tanpınar’ kitabını, Nazım H.Polat, ‘bir daha benzeri yazılamayacak eserler’ arasına koyarak okumaya davet ediyor.