Turhan Selçuk anılıyor

Etkinlikler
Türkiye’de mizaha yön veren, karikatür sanatının önde gelen isimlerinden Cumhuriyet çizeri Turhan Selçuk, ölümünün birinci yıldönümünde bugün Nevşehir Hacıbektaş’ta bulunan mezarı başında ...
EMOJİLE

Türkiye’de mizaha yön veren, karikatür sanatının önde gelen isimlerinden Cumhuriyet çizeri Turhan Selçuk, ölümünün birinci yıldönümünde bugün Nevşehir Hacıbektaş’ta bulunan mezarı başında ailesi, gazete çalışanları, Karikatürcüler Derneği üyeleri ve sevenleri tarafından törenle anıldı. Bugün saat 12.30’da Çilehane’deki mezarı başında saygı duruşu ve çiçek sunmayla başlayan anma töreni lokma dağıtımı ve saat 14.00’te de Kültür Merkezi’nde Turhan Selçuk’la ilgili sinevizyon gösterimi, karikatür sergisinin açılışı ve anma konuşmaları ile devam etti.

Turhan Selçuk’un doğum yeri Muğla’nın Milas ilçesinde ise Turhan Selçuk Karikatürlü Evi’nde 12 Mart Cumartesi günü saat 11.00’de anma programı düzenlenecek. Karikatür eğitimi gören öğrenciler, ustanın anısına karikatür çalışmalarını sergileyecekler. İstanbul’da da Karikatürcüler Derneği, Selçuk’un yapıtlarından oluşan karikatür sergisini, 19 Mart Cumartesi günü saat 13.00’te Karikatürcüler Derneği’nde açacak.

Turhan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde “multi organ yetersizliği” nedeniyle 88 yaşında yaşamını kaybetmiş, vasiyeti üzerine, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki “Çilehane”de toprağa verilmişti.

Muğla’nın Milas ilçesinde 1922 yılında dünyaya gelen Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Selçuk, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde ve Akis, Yön, Devrim ve Toplum gibi dergilerde çizdi. Özellikle Milliyet’teki “Abdülcanbaz” tiplemesi ün kazanan Selçuk’un Türkiye ve Avrupa’da birçok müzede karikatürleri sergilendi. Cumhuriyet gazetesi çizeri olan Selçuk, ilk sergisini 1951 yılında açtı. Turhan Selçuk çalışmalarını, “Turhan Selçuk Karikatür Albümü (1954)”, “140 Karikatür (1959)”, “Turhan 62 (1962)”, “Hiyeroglif (1964)”, “Hal ve Gidiş Sıfır (1969)” ile “Söz Çizginin (1979)” adlı albümlerinde topladı. Selçuk’un “Barış ve Kitap” konulu karikatürü, 1992’de Avrupa Konseyi’nin başlattığı kitap okuma kampanyası boyunca bütün afiş ve dokümanlarda logo olarak kullanıldı. [Cumhuriyet]