Şimdi öykü zamanı

Etkinlikler
Elif Tanrıyar; Dünya, Sevgililer Günü telaşına kapılmışken, dün, yani 14 Şubat’ta bir başka önemli gün daha, ‘Dünya Öykü Günü’ kutlandı. Dünya Öykü Günü, Uluslararası PEN (Uluslarara...
EMOJİLE

Elif Tanrıyar;

Dünya, Sevgililer Günü telaşına kapılmışken, dün, yani 14 Şubat’ta bir başka önemli gün daha, ‘Dünya Öykü Günü’ kutlandı. Dünya Öykü Günü, Uluslararası PEN (Uluslararası yazarlar birliği tarafından kabul edilmiş bir gün olsa da, esasen tohumları ilk olarak Türkiye’de, Ankara’da atılan ve daha sonra PEN’in Türkiye şubesi tarafından uluslararası merkeze sunulan bir gün. Bir süredir de İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle kutlanıyor. Bu yıl da bir etkinlik düzenlendi, ancak 14 Şubat yerine 11 Şubat gecesi gerçekleştirilen gecede usta öykücü Adnan Özyalçıner’e ‘PEN Öykü Şükran Armağanı’ verildi.

Öykü demişken öyküyle devam edelim… Notos Kitap’tan son olarak çıkan Bir Köy Doktorundan Öyküler, bizi doktorlukla yazarlığı iç içe geçiren bir Sovyet dönemi Rus yazarı olan Mihail Bulgakov’un, kendi deneyimlerinden esinlenerek yazdığı öyküleriyle tanıştırıyor. Daha çok fantastik üslubuyla bilinen Bulgakov’un bu kez son derece gerçekçi ve yalın bir tonda kaleme aldığı öyküler, genç bir taşra doktorunun çaresizlikten doğan korkularını, döneme hakim dehşet hissiyle birleştirerek, okuyucuyu çarpıyor.

Can Yayınları ise 30. yılını, her ay bir büyük yazarın öykü derlemesine yer vereceği bir ‘öykü şenliği’yle kutluyor. Dizinin ilk kitabı, İtalyan yazar Antonio Tabucchi’nin Zaman Hızla Yaşlanıyor’u, yazarın dokuz öyküsünü bir araya getiriyor. Öyküler, Avrupa’yı adım adım dolaşan bir zaman gezgininin anlatılarından oluşuyor. Can Yayınları’nın öykü şenliği bu ay da Japon edebiyatının büyük ustası Cuniçiro Tanizaki’nin öykülerinden oluşan Sazende Şunkin ile devam edecek.

Ayrıca tartışmalı yazar Salman Rüşdi’nin uzun süredir beklenen romanı Ayaklarının Altındaki Toprak’ın (Can Yayınları) bu hafta raflarda olacağını söyleyelim. Kerem Işık’ın çevirisiyle yayınlanan romanda, Hindistan’dan New York’a uzanan görkemli bir yaşam ve rock yıldızı bir çiftin aşk öyküsü anlatılıyor.

Dünyadan Haberler
Dünya ise bu aralar genç edebiyat dahisi Jonathan Safran Foer’in ilginç kitabı Tree of Codes’unu konuşuyor. Foer’in kitabının ilginçliği öyküsünden değil yapısından ileri geliyor. Foer’in esasen Bruno Schulz’un The Street of Crocodiles adlı öykü kitabının belli satırlarını (die-cut yöntemiyle) kesip çıkararak ve belli yerleri örterek yeni baştan kurguladığı kitabını elinize aldığınızda, kesilip çıkartılmış bölümlerden ve boşluklardan oluşan ilginç yapıda bir kitapla ve yeniden dönüştürülerek oluşturulmuş bir metinle karşılaşıyorsunuz. Bu sofistike proje, hem Schulz’a saygı duruşunda bulunuyor olması hem de metinler arası kurduğu bağ ile tamamen biricik.Yabancı basın Foer’in kitabının bir sanat objesi olduğunu savunuyor. Kitap baskı teknikleri nedeniyle henüz ülkemizde basılamıyor (orijinali de Belçika’da bir matbaada basılmış), ancak Foer’in dünyasını tanımak için bu ay Siren Yayınları’ndan yeni baskısı yapılan Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın adlı romanına göz atabilirsiniz. [Sabah]