Şeker Ahmet Paşa’dan ‘Sürpriz’

Etkinlikler
İsveç’te düzenlenen bir müzayedede, Şeker Ahmet Paşa’nın İsveç Korusu tablosu, beklenenin çok üzerinde bir fiyata, yaklaşık 350 bin liraya alıcı buldu İsveç’in Landskrona kentinde pa...
EMOJİLE

İsveç’te düzenlenen bir müzayedede, Şeker Ahmet Paşa’nın İsveç Korusu tablosu, beklenenin çok üzerinde bir fiyata, yaklaşık 350 bin liraya alıcı buldu

İsveç’in Landskrona kentinde pazar günü düzenlenen bir müzayedede ressam Şeker Ahmet Paşa sürprizi yaşandı. Şeker Ahmet Paşa’nın İsveç Korusu tablosu, yaklaşık 350 bin liraya (1,6 milyon İsveç kronu, 242 bin dolar) satıldı. Uluslararası Sonbahar Müzayedesi kapsamında satışa çıkarılan tabloya 75 bin – 100 bin İsveç kronu arasında bir değer biçilmişti. Tablonun kimin tarafından satın alındığı ise açıklanmadı.

The Local isimli internet sitesinin haberine göre, açık artırmayı düzenleyen Skanes müzayede evinin CEO’su Pia Stael von Holstein, "Tablonun son derece kaliteli olduğunu saptadık. Orijinal olduğunu tescil ettikten sonra, ressamın eserlerinin satış fiyatını araştırdık. Ancak bu tablo, ressamın alışıldık çalışmalarından olmadığı için fiyatlandırmada zorlandık" diye konuştu.

Stael von Holstein, açık artırmanın yurtdışından büyük ilgi gördüğünü, katılımcıların çoğunun Türkiye’den olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Şeker Ahmet Paşa’nın İsveç Korusu için altı koleksiyoner birbiriyle yarıştı.

Ressamın hangi nedenlerden ötürü İsveç korusunu resmettiği ve tablonun nasıl olup da İsveçli ailenin eline geçtiği bilinmiyor. İsveç’in güneyinde yaşadığı bilinen, fakat adı açıklanmayan tablonun sahibi, başına konan talih kuşundan ancak dün, tatil dönüşü haberdar oldu. İsveçli koleksiyoner, birkaç bin kron değerinde sandığı tablonun beklediğinin çok üzerinde bir parayla el değiştirmesi karşısında şaşırdığını ve sevindiğini söyledi.

TEMEL TAŞLARDAN BİRİ


Gerçek adı Ahmet Ali olan Şeker Ahmet Paşa (1841 – 1907), Türk resim sanatının temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Sultan Abdülaziz’in talimatıyla Paris’e gönderildi ve Paris Güzel Sanatlar Okulu’nda eğitim aldı.

Oryantalizm akımının öncülerinden Gustave Boulanger’in ve Jean Leon Gerome’un atölyelerinde çalıştı. Daha çok peyzaj ve natürmort türlerinde yapıt verdi. Eserleri hem Türkiye’de hem yurtdışında çeşitli müze, galeri ve koleksiyonlarda yer alıyor.