Sanat Gençlere Açılıyor

Etkinlikler
İstanbul’daki sanat kurumları sadece yetişkinlere değil, gençlere yönelik projeler de üretiyor. Önceki gün İKSV 40. yılında, tam 10 bin genci BiTamBiÖğrenci projesiyle sanatla buluşturacağını aç...
EMOJİLE

İstanbul’daki sanat kurumları sadece yetişkinlere değil, gençlere yönelik projeler de üretiyor. Önceki gün İKSV 40. yılında, tam 10 bin genci BiTamBiÖğrenci projesiyle sanatla buluşturacağını açıkladı. Böylece 21 yaş altındaki gençler, İKSV’nin düzenlediği film festivali, tiyatro festivali, müzik festivali, caz festivaline ve diğer etkinliklere ücretsiz gidebilecek. Sivil toplum kuruluşlarının desteklediği proje beş yıldır başarıyla devam ediyor. Garanti’nin kültür kurumu SALT ise dün, benzer bir proje için Milli Eğitim Müdürlüğü ile anlaşma yaptı. Bu anlaşma kapsamında SALT, öğrencilere bir ‘Yorumlama Programı’ sunacak. Bu pogramla öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte, sergileri gezecek, SALT’ın kendileri için hazırladığı sergi metinleriyle sergileri derinlemesine sorgulayıp, inceleyecek. Projeyle önümüzdeki eğitim öğretim yılının sonuna dek bin öğrencinin SALT’ı gezmesi hedefleniyor.

‘OSMANLI İLGİMİ ÇEKTİ’

Dün protokolün imzalanmasıyla birlikte iki okuldan öğrenciler hemen SALT Galata’yı gezmeye başladı. Üsküdar Lions İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Şerif Mehmet Bayram öğrencilere projenin oldukça faydalı olduğunu söylüyor: "Bizim okulumuz biraz ‘varoş’ bölgede. Yani çocukların böyle bir yer görme şansı yok. İstanbul kültür şehri ama bizim çocuklarımız mahalleden çıkmıyor, bunun da farkında değiller. Mesela sekizinci sınıfta Boğaz Köprüsü’nden ilk defa geçen öğrencilerim vardı. Dolayısıyla bu etkinlikler onlara çok faydalı." Öğrenciler de oldukça memnun kalmış gözüküyordu, Beyoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi 10. sınıf öğrencisi Elvan Yüksel gibi. İleride modacı olmayı planlayan Yüksel "Burada, Osmanlı’da yapılan kazılar, resimler, ansiklopediler çok ilgimi çekti. Mısır’a gitmeyi hep isterdim, burada Mısır’la ilgili şeyler görünce de ilgim arttı" diyor. Beyoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nden resim öğretmeni Tarık Akkuş ise, öğrencilerini daha önce de SALT’a getirmiş. Ama protokol ile hazırlanan programların daha faydalı olacağını söylüyor: "İlk olarak çağdaş sanatçı Michael Rakowitz’in atölyesine katıldık. Bir grup öğrencimiz de SALT Beyoğlu’ndaki İstanbullamak sergisiyle ilgili etkinliklere katıldı. Çağdaş sanat etkinlikleri faaliyet tarzı olarak, alışılmışın dışında. Yani çocukları alıp, otobüslere doldurup müzelerde koşarcasına hiçbir şey anlamadan yapılan gezilerden çok farklı. Çocuğun da öğretmenin de dahil olduğu projeler düzenliyor SALT. Protokol ile hem veliden hem okuldan izinler daha kolay alınacak. Keşke bu yurt çapına da yayılsa. Gaziantep’te de Rize’de de benzer faaliyetler yapılabilse."

Sabah