Safahat’a Açıklamalı Lugat

Etkinlikler
Mehmed Akif Ersoy’un ölümsüz eseri Safahat’ın genç nesiller tarafından daha iyi anlaşılması için "Açıklamalı Safahat Lügatı" hazırlandı. "Açıklamalı Safahat Lügatı" adl...
EMOJİLE

Mehmed Akif Ersoy’un ölümsüz eseri Safahat’ın genç nesiller tarafından daha iyi anlaşılması için "Açıklamalı Safahat Lügatı" hazırlandı.

"Açıklamalı Safahat Lügatı" adlı kitabıyla ilgili bilgi veren  Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Talip Mert, Mehmed Akif Ersoy’un büyük ve ölümsüz eseri Safahat’ın yayınlandığı ilk yıllardan itibaren Türk milletinin büyük ilgiyle okuduğu ve çok kıymet verdiği eserlerden biri olduğunu kaydederek, derslerinde de okuttuğu Safahat ile 4 yıldır ilgilendiğini belirtti.

Safahat’ta gençliğin anlayamayacağı çok sayıda kelime olduğunu anlatan Mert, "Anlaşılmayan kelimeleri ve Safahat’ta adı geçen 160 kişi, kurum ve yerleri Osmanlı arşiv vesikaları başta olmak üzere sağlam kaynaklardan derlenen bilgilerle anlatmak için bu kitabı yazdım. Safahat’ın içinde ihtiyaç duyulan her şeyin yer aldığı, anlaşılmayan ve sorulan her soruya cevap veren bir sözlük hazırladım. Safahat’ta geçen kelimeleri eski harflerle Ümmühan Güner yazdı" diye konuştu.

ÜMİTSİZLİKLERİMİZİ ORTAYA KOYUYOR VE ÜMİT VERİYOR

Günümüzde Osmanlıcaya bir ilginin söz konusu olduğunu ifade eden Mert, şunları söyledi:
"Osmanlıcaya olan ilgi, insanlarımızı ister istemez Safahat’a yönlendiriyor. Çünkü dili birçok Osmanlıca esere göre sadedir. Diğer Osmanlıca eserlere geçmek için iyi bir basamak. Hem sanat için hem de verdiği mesaj itibariyle çok değerli bir eser. Çok akıcı bir şekilde, çok canlı bir şekilde tasvir ediyor. Felaket günlerimizin altına yazılmış acıklı bir destandır. Umutlarımızı, ümitsizliklerimizi ortaya koyuyor ve ümit veriyor. Safahat’ın en büyük özelliği budur. Mutlaka bir çıkış yolu gösteriyor. Olması gereken yolu, çareyi gösteriyor. Safahat’tan büyük bir sözlük yapmayı düşünmedim, çok uzatmadım. Ansiklopedi kısmını kısa tuttum. İnsanlara faydalı olacağına inanıyorum."
Birçok metnin sıkıcı ve gençlere ağır geldiğini kaydeden Mert, "Zaman zaman çok acı bir üslup, zaman zaman da çok neşeli bir üslup kullanıldığı için ister istemez insanı cezbediyor. İnsan kendini kaptırıp, gidebiliyor" diye konuştu.

SAFAHAT’IN TIPKI BASIMI

Yağmur Yayınevi, Safahat Lügati ile beraber, kuruluşunun 50. yılı ve 2011 yılının "Mehmed Akif Yılı" olması dolayısıyla Safahat’ın 1928 yılında yayımlanan nüshasının tıpkı basımı da yayımladı.
Tamamı 7 ayrı kitaptan oluşan Safahat’ın tıpkı basımının girişine Mehmed Akif Ersoy’un hayatı ile ilgili bilgiler, "İçindekiler" kısmı günümüz harfleriyle eklendi.

aa