Rahmankul Han, Kırgızistan’da anıldı

Etkinlikler
Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, SSCB dönemindeki şartlara boyun eğmemek için önce Pakistan’a göç eden, ardından Türkiye’ye gelerek bu topraklarda vefat eden Kırgızların son Hanı Rahmankul Han’ı...
EMOJİLE

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, SSCB dönemindeki şartlara boyun eğmemek için önce Pakistan’a göç eden, ardından Türkiye’ye gelerek bu topraklarda vefat eden Kırgızların son Hanı Rahmankul Han’ın doğumunun 100. Yılı münasebetiyle Kırgızistan’da düzenlenen resmî anma programına katıldı.

Genel Müdür Nevzat Kütük, bir anma programının da Şubat ayında İstanbul’da gerçekleştirilmesinin planlandığını belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kültür A.Ş., Rahmankul Han’ın yurdunda

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde o günkü şartlara boyun eğmemek için Pamir yaylasından Pakistan’a göçen ve 4 yıl Pakistan’da ikamet ettikten sonra Türkiye’ye gelerek Van’da hayata gözlerini yuman Pamir Hanı Rahmankul, Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te, Kırgızistan Kültür Bakanlığı ve Rahmankul Han Pamiri Derneği tarafından  düzenlenen resmî programla anıldı.

Kırgızistan Kültür Bakanı Sultan Raev’in de katıldığı anma programına Türkiye’yi temsilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürü Eyüp Dursun Ergür, Türk-Manas Üniversitesi Rektörü Sabahattin Balcı, Avrasya Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz; Rahmankul Han’ın çocukları, çok sayıda Kırgız milletvekili, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rahmankul Han’ı anma programında önce Kırgız Tarih Müzesi’nde Rahmankul Han’ın hayatını anlatan fotoğraflarla kullandığı eşyalardan oluşan serginin açılışı yapıldı.

Kırgız Kültür Bakanı Sultan Raev, açılışta yaptığı konuşmada, Rahmankul Han’ı, doğumunun 100. Yılı münasebetiyle anmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, “Bu serginin açılışında Türkiye’den gelen heyete de aramızda bulunmalarından dolayı ayrı ayrı teşekkürlerimi dile getirmek istiyorum” dedi. Raev, şöyle konuştu:

“Rahmankul Han, Afganistan’ın Kuzeyinde Pamir bölgesindeki Kırgız kardeşlerimize her zaman hizmetini en üst düzeyde yapmıştır ve 1982 yılında dost ve kardeş ülke olan Türkiye’ye halkıyla beraber göç ederek bu topraklarda hayata gözlerini yummuştur. Biz tekrar Rahmankul Han’ı saygıyla anıyor, açılış programına İstanbul’dan katılan dost ve kardeşlerimle birlikte gelen bütün katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Kırgız Tarih Müzesi Müdürü ve Rahmankul Han’ın oğlu Ekber Kutlu’nun konuşmalarının ardından, Türkiye’de ikamet eden Kırgız Ressam Tacigül Küntüz, çizdiği Rahmankul Han portresini, Müze Müdürüne ve Ekber Kutlu’ya hediye etti.

Açılış kurdelesini davetli protokolle birlikte kesen Kırgız Kültür Bakanı Sultan Raev, daha sonra konuklara sergiyi gezdirdi.