Polisiyede Kent Çok Önemli

Etkinlikler
Bir polisiye için mekânın anlamı nedir? Mekân polisiye için dekoratif bir öğe değildir. Bütün kitaplar için böyledir tabii, ama bence polisiyede biraz daha önemlidir mekân. Çünkü söz...
EMOJİLE

Bir polisiye için mekânın anlamı nedir?
Mekân polisiye için dekoratif bir öğe değildir. Bütün kitaplar için böyledir tabii, ama bence polisiyede biraz daha önemlidir mekân. Çünkü söz konusu olan cinayetse olay yerini cinayetten ayrı düşünmenin imkânı yok.

Mekân derken sadece bir treni ya da kapalı bir odayı kastetmiyorum. İçinde bulunulan kent de olay yerini ve dolayısıyla olay örgüsünü etkiler. Haliyle taşrada geçen bir cinayet öyküsüyle metropolde geçen farklı olur.

Yazdığınız polisiyelerde başkarakter, Behzat Ç.’den çok Ankara’nın kendisi sanki. AnKara Polisiyesi romanları için neden Ankara’yı mekân olarak seçtiniz?
Ankara polisiyelerine başlarken şu soruyu sordum kendime, bu öyküler neden başka bir kentte değil de Ankara’da geçiyor? Bütün kentlerin birbirine benzemeye başladığı bir zamanda böyle bir şey yazmak güç. Ama şu da var, Ankara, Ankara olmaktan çıkıyor diye buraları yazmaktan vazgeçecek değiliz.    
     
Ankara ile ne zaman tanıştınız?
Ankara’ya 2003 yılında öğrenci olarak geldim. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Tiyatro Bölümü’nde okumak için Ankara’da toplam altı sene kaldım.

Başkent, hayatınıza neler kattı?
Hayatımı Ankara’ya gelmeden önce ve sonra olarak ikiye ayırabilirim. Çok şey kattı bana. Ankara’da evde oturup kitap yazmaya karar verdim. Gördüğüm şehirler arasında, bir inziva hayatıyla büyük şehir hayatının iç içe yaşanabileceği tek şehir Ankara diyebilirim.    

Gençlerbirliği taraftarlığı ne zaman başladı?
Hemen hemen aynı yıllarda başladı. Gençlerbirliği’nin öğrenci ve entelektüel tabanlı bir taraftar kitlesi var. Ben de her hafta sonu maça gitmeyi alışkanlık haline getirmiş biri olarak onların arasına katıldım.

İKİ KİTAP BİR KAHRAMAN
Emrah Serbes, Behzat Ç.’nin kahramanı olduğu iki polisiyeye imza attı. Her Temas İz Bırakır ve Son Hafriyat.

DÜNYA VE TÜRKİYE’DE POLİSİYE
Agatha Christie için diyecek şey yok. O her daim bir numara. Ama son aylarda İsveç polisiyeleri, özellikle de Stieg Larsson’un Milenyum Üçlemesi epey popüler. Yerli yazarlar arasında ise Ahmet Ümit, Celil Oker, Alper Canıgüz, Murat Menteş ve Esmahan Aykol en çok okunanlar arasında.

ANKARA’DA MUTLAKA
“Öncelikle Sakarya Caddesi’nde dışarıya sandalyelerin masaların atıldığı mekânlardan birine oturmalarını, sonra Ulus’ta bir çay içmelerini öneririm. Kale’ye Çıkrıkçılar Yokuşu’ndan çıksınlar ve Pirinç Hanı’na da uğrasınlar.” [SkyLife]