Müziğin Mihenk Taşına Saygı

Etkinlikler
İmza attığı 800’ü aşan beste ile birçok kuşağın anılarında iz bırakan Selmi Andak için ölümünden sonra düzenlenen ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan “Ustalara Saygı” toplantısı, Me...
EMOJİLE

İmza attığı 800’ü aşan beste ile birçok kuşağın anılarında iz bırakan Selmi Andak için ölümünden sonra düzenlenen ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan “Ustalara Saygı” toplantısı, Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde gerçekleşti.

Aralarında “O Şarkıyı Henüz Yazmadım”, “Ve Ben Yalnız”, “Hayat Pencerenin Dışında”, “Bal Gibi Olur”, “Bir Sevgi Yeter”, “Acılar Sürekli Olamaz”, “Kandil”, “Ben Her Bahar Âşık Olurum”, “Güneş Bir Kere Doğdu” ve “Hayalimdeki Adam” gibi müziğimizin kilometre taşları arasında yerini almış şarkılara imza atan, ayrıca gönül verdiği Galatasaray camiasının marşlarını da besteleyen usta için düzenlenen gece, Andak’ın birlikte çalıştığı sanatçılar, dostları ve meslektaşlarının katılımıyla bir müzik şölenine dönüştü. Müzikseverler “Ustalara Saygı” toplantısında; Atilla Atasoy, Coşkun Demir, Ersan Erdura, Esin Afşar, Ferdi Özbeğen ve Nil Burak’tan Selmi Andak şarkıları dinleme olanağı buldu.

“Ustalara Saygı” toplantısında, ustanın kızı, eğitmen, koreograf Gülen Andak’ın “Anadolu Suiti” eşliğinde sunduğu bale gösterisi de geceye renk kattı.

Beşiktaş Belediyesi tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Selmi Andak gecesi ile dalya dedi. “Kültür, sanat, edebiyat ve düşün dünyasındaki usta isimlerin çalıştıkları alanlara damga vuran çeşitli yönleriyle izleyici ile buluşması” hedefiyle Faruk Şüyün tarafından hazırlanan “Ustalara Saygı” toplantılarının 100. programına hem sanatçılardan hem de seyircilerden geniş katılım oldu.

İlki 7 Kasım 2005 tarihinde Melih Cevdet Anday için gerçekleştirilen “Ustalara Saygı” etkinlikleri, geride bıraktığı 100 saygı gecesiyle alanının tek ve en uzun soluklu organizasyonu oldu. Kış sezonlarında Akatlar Kültür Merkezi’nde yaz aylarındaysa Beşiktaş semtinin sevilen parklarında gerçekleştirilen “Ustalara Saygı” etkinliklerine, kültür-sanat dünyasından 886 farklı konuk katıldı. Toplantıların konuk sayısı, bazı isimlerin birkaç kez etkinliğin konuşmacıları arasında yer almasıyla bin 400’ü aşarken, takip eden izleyici sayısı ise 30 bini buldu.

“Ustalara Saygı”da; Adalet Ağaoğlu, Ara Güler, Çetin Altan, Erol Günaydın, Erol Evgin, Erol Keskin, Haldun Dormen, İlber Ortaylı, Mehmet Güleryüz, Münir Özkul, Oktay Akbal, Salim Dündar, Selim İleri, Vedat Sakman ve Yıldız Kenter’in de aralarında olduğu halen üretmekte olan sanatçılarımıza yaşarken hak ettikleri değeri vermek hedeflendi. Altan Erbulak, Attilâ İlhan, Orhan Veli Kanık, Aziz Nesin, Behçet Necatigil, Cem Karaca, Cemal Reşit Rey, Çiğdem Talu- Melih Kibar, Duygu Asena, Edip Cansever, Ertem Eğilmez, Ferruh Doğan, Kerim Afşar, Ruhi Su, Savaş Dinçel, Süha Arın ve Uğur Mumcu gibi kültür-sanat-düşün dünyamızı yaratan isimleri anmak ve eserlerinin yeni kuşaklarla buluşmalarına aracılık etmek ise “Ustalara Saygı”nın bir diğer amacı oldu.

Geride kalan 100 etkinlik arasında özel organizasyonlar da yer aldı. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Nâzım Hikmet’in doğum günleri gelenekselleşen etkinliklerle kutlanırken çeşitli temalarla gerçekleştirilen “Yesilçam’ı Yaratanlara Saygı” toplantıları da olanaksızlıklar içinde sinemamızın klasiklerini yaratan ustalar kadar emekçilere de teşekkürlerin sunulduğu etkinlikler olarak seyirciyle bütünleşti.

“Ustalara Saygı” toplantıları 2010-2011 kış sezonu sonuna kadar Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde, yaz aylarında ise yine kentin en güzel açıkhava parklarında gerçekleştirilmeye devam edecek.