Mulaj Müzesi Açıldı

Etkinlikler
Muğla Üniversitesi rektörlük binasında kurulan mulaj müzesinde dünya genelinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserlerin bire bir ölçeğinde kopyası eserler sergileniyor. Muğla Üni...
EMOJİLE

Muğla Üniversitesi rektörlük binasında kurulan mulaj müzesinde dünya genelinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserlerin bire bir ölçeğinde kopyası eserler sergileniyor.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, müzenin açılışında, Türkiye’deki tüm antik heykel, rölyef ve fresklerin kopyalarını Muğla’da biraraya getireceklerini belirtti.

Prof. Dr. Oktik, ”Bize verilen görev ne olursa olsun imreneceğimiz şeyler evrensel ve güzel şeyler olmalıdır. İmreneceğimiz şeyler, uygarlığa yönelik kavramlar olmalıdır. Şu anda Türkiye yüksek öğretiminde bir ilki gerçekleştiriyoruz” dedi.

”GELİŞMİŞ ÜNİVERSİTELERDE MULAJ MÜZESİ OLMAZSA OLMAZ”

Oktik, mulaj müzesinin Muğla Üniversitesinde kurulmasının uzun bir yolculuk olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

”Güzel şeyleri ülkeye taşımak için öncelikle ona saygı duyup, öğrenip hayata geçirmek lazım. Gelişmiş üniversitelerde mulaj müzeleri artık olmazsa olmaz. Berlin de Londra da büyük üniversitelerin hepsinde mulaj müzesi var. Buradaki heykellerde bizim yapmaya çalıştığımız üniversitemizde eğitim öğretim gören arkeoloji, sanat tarihi bölümü, eğitim bölümünün sanat alanları ve tüm öğrencilerimizin bir heykelden alacağı estetik duyguların onun yaşamına bir donanım olarak katılmasıdır.”

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler de bir şeyin balmumu, alçı gibi maddelerle kalıbını çıkarma işlemi olan mulajla ilgili müzenin açılması için büyük uğraş verdiklerini ifade etti.

Diler, şöyle konuştu:

”Burada öğrencilerimize yöremizin zengin kültürlerini tanıtmak gibi bir görevimiz var. Bu düşünceyle arkadaşlarımızla kolları sıvadık ve iki kez uluslararası heykel sempozyumu düzenledik. Heykel kadar insanı estetize eden hiçbir şey yok. Öğrencilerimizle bu bölgenin kültürünü, sanatını yansıtmaya devam edeceğiz. Mulaj müzeleri 18. yüzyıldan itibaren Avrupa’da çok yaygınlaştı. Ama bu bizde daha iyi olmalı. Çünkü bizim bölgemiz çok zengin.”

Muğla Üniversitesi Rektörlük binasında açılan müzede daha önce Muğla Müzesi içinde sergilenen Latmos Antik kentinde tespit edilerek çekilen kaya ve insan resimleri de sergileniyor.