Mardin’in sokakları sinemayla buluşuyor

Etkinlikler
7. Uluslararası Sinema Festivali SineMardin, ‘sokak’ temasıyla yarın başlıyor. Onur konuğu olarak Mardinli yazar Murathan Mungan’ı ağırlayacak festival boyunca 89 film gösterilecek, ...
EMOJİLE

7. Uluslararası Sinema Festivali SineMardin, ‘sokak’ temasıyla yarın başlıyor. Onur konuğu olarak Mardinli yazar Murathan Mungan’ı ağırlayacak festival boyunca 89 film gösterilecek, atölye çalışmaları ve seminerler düzenlenecek

Festivalde Emin Alper in Tepenin Ardı filmi de gösterilecek.

Taşın, şiirin, gümüşün, çok dilliliğin, çok kültürlülüğün, çok dinliliğin masalsı şehri Mardin yarın itibariyle sekiz günlük bir sinema şölenine ev sahipliği yapacak. Mardin’in yük ve insan taşıyan eşeklerin, meraklı gözlü çocukların hâkimiyetinde olan dar, dik, merdivenli sokaklarında 8-15 Haziran arasında atılacak telaşlı adımlar, 2008’e kadar sinema salonu bulunmayan kentte gösterimi yapılacak filmlere uzanacak. İlki 2006’da Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği katkılarıyla gerçekleştirilen Uluslararası Mardin Film Festivali, 2007 yılında aldığı kurumsal isimle ‘SineMardin’ yarın başlıyor. Açılış filmi ‘Serçelerin Şarkısı’nın (Mecid Mecidi), Mardin Müzesi’nde, açık havada yapılacak gösterimiyle…

Bu seneki tema, şehrin ruhuna uygun olacak şekilde ‘sokak’ olarak belirlendi. Çok sayıda sinemacıyı misafir edecek festivalin onur konuğu ise Mardinlilerin hemşerisi, yazar Murathan Mungan. Senaryo ana çatılı bir film festivali olan, Mardin’in sinemayla alakalı altyapısının ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılmasını ve genç sinemaya destek vermeyi amaç edinen SineMardin, bu sene birçok ilk eşliğinde düzenleniyor. Festival, Gezici Çocuk Filmleri ile Mardin ve ilçelerini gezecek, atölye ve seminer programları düzenlenecek. Bu sene ilk kez yarışmalı iki bölüm de var. Kısa ve belgesel kategorilerinde yarışacak olan filmler Mardinli sinemaseverlerce oylanacak.
SineMardin, bu yıl da genç sinemaya özel bir bölüm ayırdı. İlk uzun metraj filmlerin gösterimlerinin yer alacağı bölümde; Emin Alper’in Berlin ve İstanbul Film Festivali’nden ödüllü ilk uzun metrajlı filmi ‘Tepenin Ardı’, Caner Erzincan imzalı ‘Mar’, Fırat Çağrı Beyaz’ın ‘Ölü Bölgeden Fısıltılar’ı, Hasan Tolga Pulat’ın ‘Güzel Günler Göreceğiz’i, Tayfur Aydın’ın ‘İz-Reç’i, Refik Çakar’ın ‘Semi’si, Orçun Benli’nin ‘Bu Son Olsun’u, Veli Kahraman’ın ‘Anadilim Nerede?’si, Haco Cheko’nun ‘Li Vir’i, Savaş Baykal’ın ‘Öngörüye Ağıt’ı, Mizgin Müjde Arslan’ın ‘Ben Uçtum Sen Kaldın’ı, Kemal Uzun ve Bülent İşbilen’in ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’u ve Ahmad Abdalla’nın ‘Mikrofon’u yer alıyor. İstanbul Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü alan Zeki Demirkubuz imzalı ‘Yeraltı’ da programda. Gösterimler yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşecek.

Geçen yıl Bahman Ghobadi’yi konuk eden SineMardin, bu yıl da İran sinemasını dünyaya tanıtan ünlü yönetmen Mecid Mecidi’yi Mardinlilerle buluşturacak. Mecidi’nin filmleri ‘Serçelerin Şarkısı’, ‘Cennetin Çocukları’ ve ‘Baran’ festival kapsamında gösterilecek. Çekimleri devam eden filminde Muhammed Peygamberi tasvir ettiği iddiaları üzerine tepki toplayan Mecidi, bir atölye çalışması yapacak. Tamamen Canon 7D fotoğraf makinesiyle çekilmiş ilk uzun metrajlı film ‘Mikrofon’un yaratıcısı, Mısırlı Ahmad Abdalla da filminin çekim öyküsünü Mardinlilerle paylaşacak.
Mardin Film Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen SineMardin kapsamında yine film analizleri, kurgu ve senaryo üzerine atölye çalışmaları yapılacak. Fotoğraf makinesiyle film çekimi üzerine bir atölye gerçekleştirilecek, gençler ve çocuklar için özel bir gezici gösterim programı sunulacak. ‘800 Kilometre Engeli’ ve ‘Dilsiz Hayat’ belgeselleri de görme engellilerin dinleyebileceği şekilde gösterilecek.

Festivalin onur konuğu Murathan Mungan da bir atölye çalışması düzenleyecek, senaryo yazımında dramatik yapı, türlerin grameri, kurgu matematiği konularında bilgi verecek. Festival başkanı Münevver Helün Fırat da dün yaptığı açıklamada Uğur Yücel ve Meltem Cumbul’un da konuk olarak katılacağı festival kapsamında, kabul ederse Nuri Bilge Ceylan’a yaşam boyu başarı ödülü vermek istediklerini söyledi. 15 Haziran’a dek sürecek festival kapsamında 28’i uzun, 36’sı kısa metraj film, 25’i belgesel olmak üzere 89 film sinemaseverlerle ücretsiz olarak buluşacak.

‘Kısa’cılardan protesto
Dün bir açıklama yayımlayan kısa film yönetmenleri Abdurrahman Öner, Bilal Çakay, Çetin Baskın, Erman Zambak ve Metin Akdemir SineMardin Film Festivali Kısa ve Belgesel Film Yarışması’na başvurup ön elemeyi geçen kısa filmlerin yönetmenleri olarak, davet edilmedikleri için festivali protesto ettiklerini duyurdu. Festival yönetimi ise bütçe sıkıntısı nedeniyle kısa film yönetmenlerini davet edemediklerini açıkladı.

Radikal