Kırklar Meclisinde Her Ay 40 Kitap

Etkinlikler
Vardım kırklar meclisine Gel otur be can dediler Yüz sürdüm kademlerine Doğru gel canan dediler Şairin çağrısına uyup bir araya gelmiş 40 kişi… Yağmurlu bir pazar günü evde oturup keyif yapmak y...
EMOJİLE

Vardım kırklar meclisine
Gel otur be can dediler
Yüz sürdüm kademlerine
Doğru gel canan dediler

Şairin çağrısına uyup bir araya gelmiş 40 kişi… Yağmurlu bir pazar günü evde oturup keyif yapmak yerine, Mecidiyeköy‘de bir dernek salonunda toplanmışlar. Tanışma faslının ardından anlıyoruz ki, hepsi de okumayı ve düşünmeyi seviyor. İçlerinden biri sanal bir gerçeklik içinde yaşamaktan korktuğunu, diğeri okuma alışkanlığını kaybetmek istemediğini söylüyor, bir diğeri ise; Horace Mann‘in "Mümkün olsaydı her karış toprağa buğday eker gibi kitap ekerdim." sözünü hatırlatarak, içinde bulunduğu projenin kendisini ne kadar heyecanlandırdığını anlatıyor.

Bahsettiğimiz konu Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği‘nin "Kırklar Meclisi" projesi. Her ayın ilk pazar günü toplanan grup, ayda 40, yılda 480 kitap okumaya niyetlenmişler. Birçok insanın ömründe bile bu kadar kitap okumadığını hatırlatan proje koordinatörü Ömür Öztürk, amaçlarının "Kitap okuma arzusu taşıyan ancak iş yoğunluğundan dolayı vakit bulamayan insanlara az zamanda, verimli kitap okuma imkanı sağlamak." olduğunu söylüyor. Bu program sonunda meclis üyelerinin yorumlama pratiğinin, terkip ve kıyas kapasitesinin, derin düşünme ve hızlı algılama kabiliyetinin gelişmesi hedefleniyor. Daha önce yazarlık okulu gibi emek ve sabır isteyen programları başarıyla sonuçlandırdıklarını belirten Öztürk, "Kırklar Meclisi" projesi kapsamında kapsamlı ve titiz bir şekilde hazırlanmış okuma programıyla Türkiye‘de bir ilki gerçekleştireceklerini söylüyor. Program kontenjanının dolduğunu ancak yeni katılmak isteyenleri yedek listeye alacaklarını duyuran Öztürk "kitap" temalı projenin bu kadar rağbet görmesini insanların kuruma olan güvenine ve geçmişte gerçekleştirdikleri sıra dışı etkinliklerin başarısına bağlıyor.

Her ay okunacak 40 kitap, alanında uzman isimler tarafından belirleniyor

‘Gelenek-irfan okumaları’ listesini Sadık Yalsızuçanlar, ‘psikoloji okumaları’ listesini Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘iletişim-medya okumaları’ listesini Ekrem Dumanlı hazırlamış. Dernekte sinemadan metafiziğe her ay farklı bir disiplin işleniyor. Hazırlanan bu listelerde yer alan kitaplar ‘zihinsel mesafe aldırıcı kitaplar’ olma özelliğini taşıyor.

Programı cazip kılan özelliklerden birisi de okunacak kitapların dernek tarafından temin ediliyor olması. Kura yöntemi ile 40 kitap 40 meclis üyesine paylaştırılıyor. Benim şansıma Celal Fedai‘nin ‘Suyu Seveni Derin Batırın Irmağa’ kitabı çıkıyor. Herkes bir dahaki toplantıya kadar okuduğu kitabın özetini çıkarıyor. Özet deyince aklınıza okul yıllarında kimi zaman istemeye istemeye çıkardığınız özetler gelmesin. Derneği, hazırladığı formatta bir özet hazırlamanız gerekiyor. Bunun için cevaplamanız gereken sorulardan bazıları; "En iyi 20 alıntı hangileri?", "Bu kitapta başka hiçbir kitapta bulunmayan bir özellik söylemek zorunda kalsaydınız bir cümleyle ne derdiniz?", "Kitabı bir kenara bıraktığınızda sizde kalan duygu ve düşünce hangisi?" şeklinde sıralanıyor.

Hazırlanan özetler, profesyonel seslendiriciler tarafından diğer meclis üyeleriyle paylaştırılıyor. Sunulan ve okunan 40 eserin notları, bir baskı kitap halinde, toplantı bitiminde meclis üyelerine dağıtılıyor. Toplantının ses kayıt dosyası da meclis üyesinin e-posta adresine gönderiliyor. Eğer siz de teması ‘kitap’ olan yeni ve özel bir çevre edinmek istiyorsanız internet üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.

***

Okuma programı

Aylara göre belirlenen disiplinler ve kitap listelerini hazırlayan kişiler aşağıdaki gibi belirlenmiş.

Şubat: Edebiyat/Ali Ural
Mart: Felsefe/Hayri Erdal
Nisan: Tarih/Mustafa Armağan
Mayıs: Sosyoloji/Ali Bulaç
Haziran: Sanat/Hayri Erdal
Temmuz: Gelenek/İrfan/Sadık Yalsızuçanlar
Ağustos: Psikoloji/Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Eylül: Bilim&Teknik/Şeniz Yıldırımer
Ekim: Sinema/Dr. Rıdvan Şentürk
Kasım: Müzik
Aralık: İletişim&Medya/Ekrem Dumanlı
Ocak 2011: Metafizik/Kubilay Aktaş