Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu

Etkinlikler
Kocaeli Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu” törenle başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince organize edilen, Os...
EMOJİLE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu” törenle başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince organize edilen, Osmanlı’nın ilk amirali Kara Mürsel Alp’in anıldığı, Türkiye ve yurt dışından 172 akademisyen katılacağı sempozyumun açılış töreni, Başiskele ilçesinde bir otelde yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, törende yaptığı konuşmada, tarih ve tarihi mirasın büyük bir zenginlik olduğunu, Kocaeli’nin tarihi miras açısından 5 bin yıllık bir maziye sahip olduğunu söyledi.

Kocaeli’nin Türk İslam medeniyetinin başlamasından çok önce de tarihi derinliklerinin olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, Bitinye, Nicomedya, Bizans, Osmanlı dönemi ve cumhuriyet tarihinin ele aldığında çok zengin bir tarihi miras üzerinde olduklarını vurguladı.

Geçen yıl Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından, Orhan Gazi’ye lala olmuş, Kocaeli’nin manevi sahibi, büyük komutanlarından Gazi Akça Koca’yı andıklarını anımsatan Karaosmanoğlu, bu yıl da Osmanlı’nın ilk amirali Kara Mürsel Alp adına sempozyum düzenleyerek, onun hayatını gün yüzüne çıkarmayı istediklerini dile getirdi.

Karaosmanoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

“Bizim medeniyetimiz, girdiği her yere gönül kapılarıyla girmiş, en son çare olarak silaha başvurmuştur. Aldığından daha fazla girdiği yerlere götürmüştür. Orayı planlamış, imar etmiş, hanlar, hamamlar, medreseler, köprüler, saraylar yapmış. Medeniyet götürmüş, bilim, teknoloji, özgürlük götürmüş. Bosna’da Boşnakça konuşulmuş. ‘Boşnakça konuşamazsın’ dememiş. Anadolu’da her millet kendi dilini konuşmuş. Rum, Rumca konuşmuş. ‘Arapça, Lazca konuşamazsın’ dememiş. Doğru yapmış. Bu medeniyetler yüzlerce yıl böyle gelmiş.”

Karaormanoğlu, Kara Mürsel Alp sempozyumunun birkaç ciltlik kitapla taçlandırılacağını ifade ederek, akademisyenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

– “Büyük devletlerin güçlü deniz gücü olur”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, “Kara Mürsel Alp ve Osmanlı Denizciliğinin Gelişim Süreci” konulu konuşmasında, büyük devletlerin güçlü deniz gücü olmadığı takdirde varlıklarını uzun süre korumalarının ve caydırıcılık görevlerini sürdürmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. 

Osmanlı  İmparatorluğu’nun sadece 100 yıl içinde 17. yüzyılda İstanbul tersanesinde bin gemi inşa ve tamir ettiğine dikkati çeken Bostan, şunları söyledi:

“Bu deniz gücü çok çeşitli gemilerden oluşuyordu. Osmanlı donanmasında klasik Akdeniz savaş gemilerinin egemen olduğu kürekle hareket eden gemiler bulunuyordu. 15. yüzyılın sonuna kadar bu kürekli gemiler büyüklük ve küçüklüklerine göre değişiyordu, oturak sayılarına göre ad alıyorlardı. Fatih Sultan Mehmet 1475 senesinde Gelibolu’da 100 kadırgayı savaşa hazır halde tutuyordu. Bazen mukayese olsun diye söyleme ihtiyacı duyuyorum. 80 senede Türkiye Cumhuriyeti bir tek fırkateyn inşa edebildi. Eğer bugünkü fırkateynlere mukabil ise ki o zamanın en büyük, en güçlü ve vurucu deniz aracı olarak kadırgalar demek ki Osmanlı’nın ozamanki gücünü tahayyül etmek gerekir.”

Konuşmaların ardından Türk denizcilik tarihine katkılarından dolayı Prof. Dr. İdris Bostan’a, Karaosmanoğlu tarafından Kocaeli Tarihi Ödülü verildi.

Moderatörlüğünü Şeyh Edebali Üniversitesinden Prof. Dr. Azmi Özcan’ın yaptığı sempozyumun ilk gününde Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Heath W. Lowry, Cezayir Üniversitesinden Prof. Dr. Chakib Benafri, konuşma yaptı.

Pazar günü sona erecek sempozyumda Türk denizcilik tarihinde önemli yere sahip gemi modelleri ile Osmanlı dönemine ait Kocaeli ile ilgili belgeler sergileniyor.