İstanbul Parmakların Ucunda

Etkinlikler
İstanbul karış karış gezilerek ve 200’e yakın kurumla işbirliği içinde yürütülen çalışmalar neticesinde 70 bin maddelik kültürel değer tek tek kayıt altına alındı. Tarihi eserlerle ilgili bilgil...
EMOJİLE

İstanbul karış karış gezilerek ve 200’e yakın kurumla işbirliği içinde yürütülen çalışmalar neticesinde 70 bin maddelik kültürel değer tek tek kayıt altına alındı. Tarihi eserlerle ilgili bilgilerin yer aldığı envanter www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresi aracılığıyla herkesin kullanımına açık olacak. Projenin hayata geçirilmesinde ilk adımı atan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, "Proje sayesinde isteyen herkes bir-iki tıklamayla İstanbul’daki tüm eser ve kültür değerleriyle ilgili kapsamlı ve sağlıklı bilgiye ulaşabilecek" dedi.

15 AYLIK ÇALIŞMA
Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin 8 yıl önce İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevine geldikten sonra görüşmelerini yaptığı İstanbul Kültür Envanteri Projesi, kapsamlı bir proje olması ve bütçe sorunları nedeniyle ertelenmişti. Sonrasında 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na sunulan projeye onay çıkmasıyla Ekim 2009’da çalışmalar başlatıldı. Her biri alanında uzman 48 kişilik kadroyla, İstanbul’un her köşesinde araştırma ve incelemeler yapıldı.

İBB, KUDEP, 39 ilçe belediyesi, dernek ve vakıf arşivleriyle, Koruma Kurulları arşivlerindeki dosyalar tek tek tarandı. Yaklaşık 15 aylık bir çalışma neticesinde elde edilen veriler, elektronik ortama kaydedildi. Sonuç olarak herkesin kullanımına açık, İstanbul’daki tüm kültür değerlerini kapsayan, toplamda 150 bin web sayfası, 60 bin fotoğraftan oluşan bir internet sitesi ortaya kondu. Bugünden itibaren yayına başlayacak olan www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresinde İstanbul’un arkeolojik, kentsel mimari, halk kültürü, kültür ekonomisi verilerine; 1776 yılından bu yana derlenen tarihi haritalar eşliğinde birkaç tıklamayla ulaşılabilecek. Sitede 1923 yılından bu yana İstanbul’la ve tarihi eserlerle ilgili yayınlanmış, kitap, akademik tez ve bilimsel çalışma verilerine de yer verildi.

6 BAŞLIKTA 70 BİN VERİ
Proje ve internet sitesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Hakan Tanrıöver, proje için toplam bütçenin 1 milyon 512 bin TL olduğunu ifade ederek, bunun 1 milyon lirasının İstanbul 2010 Ajansı’nın, geri kalanının ise TÜBA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla sağlandığını kaydetti.

Sistemin genel mimarisi İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Namık Yalçın ve ekibi tarafından hazırlandı, Arkitera tarafından uygulandı. Sistemde toplam 70 bin veri Kentsel Mimari, Arkeoloji, Halk Kültürü, Kültür Ekonomisi, Haritalar ve İstanbul Bibliyografyası olarak altı başlık altında derlendi.

200 YILLIK İSTANBUL HARİTALARI DA SİTEDE
Haritalar, bölümü sayesinde İstanbul’un günümüz uydu görüntülerini incelerken, 1776 yılına gidebilir, aynı mekanın geçirdiği değişimi 200 yıl boyunca takip edebilirsiniz. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü arşivinde bulunan 1776’dan bu yana İstanbul için hazırlanan tüm tarihi haritalar 800 pafta halinde sisteme aktarıldı.