Gonca Okurları Fidan Dikiyor

Etkinlikler
Çocuklara yeşili ve ağacı sevdirmek için iki yıldır çeşitli kampanyalar düzenleyen çocuk ve kültür dergisi Gonca, bu yılki hedefini 50 bin fidandan 100 bin fidana çıkardı. Çocuk okurlarına 100 bin fid...
EMOJİLE

Çocuklara yeşili ve ağacı sevdirmek için iki yıldır çeşitli kampanyalar düzenleyen çocuk ve kültür dergisi Gonca, bu yılki hedefini 50 bin fidandan 100 bin fidana çıkardı. Çocuk okurlarına 100 bin fide hediye eden dergi, 48 farklı programla da çocukları ağaç dikme şenliğinde buluşturacak.

Çocuk ve kültür dergisi Gonca bu yıl okurları vesilesiyle 100 bin çam fidanını toprakla buluşturuyor. Geçen yıllarda başlayan bu gelenek öğrencilere fidan dağıtmakla kalmadı. Geçtiğimiz yıl Gonca dergisinin öncülüğünde yapılan etkinliklerle birlikte 15-20 farklı mekanda toplu ağaç dikme şenlikleri yapıldı. 2009’da 50 bin fidan dağıtan derginin bu yılki rakamı 100 bine çıkardığını söyleyen Kaynak Kültür Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Reşit Haylamaz, önümüzdeki yılın hedefinin ise 200 bin fidan olduğunu belirtti. Dergiyle birlikte fidan dağıtmanın çocuklara yeşili koruma düşüncesini yerleştirme adına önemli bir adım olduğunu aktaran Haylamaz, Anadolu’yu yeniden yeşillendirmenin ve inşa etmenin hassasiyeti içinde olduklarını aktardı.

Gonca Dergisi Yayın Yönetmeni Osman Kaplan, kendisi ağaç diken bir neslin ağaca kıyamayacağını söyledi. Bir kişinin hayatı boyunca 16 ağacın oksijenini kullandığını, bunun bilinciyle hareket eden herkesin yeşili koruma adına önemli adımlar atacağını ifade eden Kaplan, "Bu projemizde en büyük destekçimiz Orman Bakanlığı oldu. Onlara teşekkürü borç biliyoruz. Dergimiz için Eskişehir, Denizli ve İzmir’de iki ayrı bölgede 100 bin fidanı yetiştirdiler." dedi. Kaplan, Orman Bakanı’nın da katılımıyla Ankara’da 2 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını dile getirdi. Osman Kaplan, çocukların aktif olarak katıldıkları ve sorumluluk aldıkları etkinlikleri daha kolay benimseyip sahip çıktıklarını ifade etti. Kaplan, fidan diken, onu olumsuz etkilerden koruyan, bakan bir çocuğun büyüdüğünde kendi ağacına ve diğer ağaçlara zarar vermeyeceğine dikkat çekti. Geçen yıl 20’ye yakın farklı etkinlik yapan dergi bu yıl etkinlik sayısını 48’e çıkaracak. Özellikle okullarda toplu ağaç dikimi programları gerçekleştirilecek.

8 dergi 40 yabancı dilde yayın

Kaynak Kültür Yayın Grubu, bünyesinde 23 yayınevi ve 8 farklı dergiyi barındırıyor. Dergilerden dördünün yabancı dilde yayın yaptığını belirten Kaynak Kültür Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Reşit Haylamaz, 40 farklı dilde de yayın yaptıklarını aktardı. Çok satanlar listelerinden dert yanan ve bunların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Haylamaz, "Kültür Bakanlığı’nın hangi kitaba ne kadar bandrol verdiği ortada. Kültür Bakanlığı’na başvurulursa hangi kitabın ne kadar sattığı ortaya çıkar." dedi.

Fidan dikerken nelere dikkat etmeli?

Fidan ambalajında; naylon torba ve ambalajın bağlanmasında tel kullanılmışsa bunlar sökülüp atılmalıdır.

Fidan çukuru, fidan köklerinin gerektirdiği derinlik ve genişlikte olmalıdır. Fidanı, fidanlıkta yetiştirildiği kök boğazı hizasındaki derinlikte dikmeli, çok sığ veya derin olmamalıdır.

Fidanın dikiminden önce (yapraklı fidanlar, kavak) kök ve gövde dalları usulüne uygun budanmış olmalıdır. Dikimde fidan gövdesinin dik durması sağlanmalıdır.

Dikim yapılacak toprakta yeteri kadar organik madde yoksa, fidanın beslenebilmesi için toprağa bir miktar yanmış ahır gübresi ilave edilebilir.

Fidan dikimi nasıl yapılır?

Fidanın dikileceği yere nakli, dikimi ve bakımı çok önemlidir. Fidanın kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunmalıdır.

Fidanı uygun derinliğe kadar gömün.

Zarar gören ya da çapraz gelişmiş olan kök kısımlarını budayın.

Çukur toprakla doldurulduktan sonra basarak toprağı sıkıştırın. Fidan dibinde sulama suyunu tutacak şekilde bir çukur oluşturmak gerekir. Dikimden sonra ağaçlara bolca can suyu verilmesi gerekir.

Don olma ihtimali olan günlerde fidan dikmeyin.

Fidanların rüzgar etkisi ile devrilmemesi ya da ezilmemesi için kazık vs. ile yerini sağlamlaştırın.