Fransa’yı Sarsan Kitap

Etkinlikler
İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın Nazi işgaline direnişinin figürlerinden 93 yaşındaki Stephane Hessel tarafından yazılan "Indignez vous!" (Haykır!) adlı 13 sayfalık, broşür kal...
EMOJİLE

İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın Nazi işgaline direnişinin figürlerinden 93 yaşındaki Stephane Hessel tarafından yazılan "Indignez vous!" (Haykır!) adlı 13 sayfalık, broşür kalınlığındaki bir kitap, Fransa’da satış rekorlarını alt üst ediyor. Kitap, Fransızları ve tüm dünyayı “paranın ve piyasaların küstah ve bencil gücünü reddedip modern demokrasinin toplumsal değerlerini savunmaya çağırarak, Nazi işgaline karşı direnişin ruhunu yakalamayı” amaçlıyor.

3 euroya satılan kitap, ilk aşamada 8000 adet basılmıştı. Ancak kitap ilk üç ay içinde 600 bin sattı ve 200 bin adet yeni baskısı da hazır durumda. Hessel’ın kitabı Fransız satış listelerinin en üst sırasına çıkmakla kalmadı, aynı zamanda en çok satan ikinci kitabın satışlarını da sekize katladı.

Hessel ve yayın evi, “piyasaların acımasızlığı ve sosyal devlet ilkesini tehdit eden bütçe sıkıntılarının söz konusu olduğu bir dönemde, ulusal ve uluslar arası düzeyde bir damar yakaladıklarını” söylüyor ve kitabın, Fransa’nın 2012 yılının Mayıs ayında cumhurbaşkanı seçimlerine gitme sürecinde etkili olabileceğini belirtiyor. Hessel aynı zamanda, “direnişin”, cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye hayır deyip, Sosyalist Parti’ye oy vermekle başlaması gerektiği imasında da bulunuyor.

Kitap herkes tarafından memnuniyetle karşılanmış değil. Kitapta İsrail hükümetinin, özellikle Gazze Şeridi’ne dair olan politikaları sert bir şekilde eleştiriliyor. Her ne kadar kitabın son bölümünde dünyanın sorunlarına şiddetten uzak bir yaklaşım sergilenmesi tavsiyesi bulunsa da, kitap Orta Doğu’da şiddetten uzak bir yaklaşımın yeterli olmayabileceğini savunuyor. Fransa’ya göç eden Yahudi bir Almanın çocuğu olan Hessel, Fransa’daki bazı Yahudi örgütleri tarafından “anti-semitizmle” suçlandı.

Kitabı bu kadar ilginç kılan unsurun, kitabın insanları tıpkı 1940’larda olduğu gibi örgütlü bir “direnişe” çağırması olduğu değerlendiriliyor. Kitapçılar, özellikle sol çevrelerde çok popüler hale gelen kitaptan bazen yakınlara dağıtma amacıyla çok sayıda satın alındığını aktarıyor. (The Independent)