Fayrap Nisan’da Kemal Tahir Diyor

Etkinlikler
Fayrap‘ın Nisan sayısı Hakan Arslanbenzer’in popülizm üzerine ilginç tespitlerde ve dönemlendirmelerde bulunduğu yazısıyla açılıyor. Bu yazı aynı zamanda derginin bu sayısında yer alan Kem...
EMOJİLE

Fayrap‘ın Nisan sayısı Hakan Arslanbenzer’in popülizm üzerine ilginç tespitlerde ve dönemlendirmelerde bulunduğu yazısıyla açılıyor. Bu yazı aynı zamanda derginin bu sayısında yer alan Kemal Tahir dosyasına giriş niteliğinde de okunabilir.

Doğumunun yüzüncü yılı dolayısıyla hazırlanmış Kemal Tahir dosyasında altı tane yazar yer almış. Bunlar sırasıyla Barkın Karslı, Ali Akyurt, Mesut Bostan, Salih Yurttaş, Sadık Koç ve Abdurrahman Çelebi. Dosyada Tahir’in Türk düşüncesi ve romanındaki yerine doğru tespit etmeye yönelik yazılar yer alıyor. Yazılardan en dişe dokunanları ise Ali Akyurt ve Barkın Karslı’ya ait.

Bu sayının şairleri Melek Arslanbenzer, Mehmet Aycı, M. Mücahit Yılmaz ve Yakup Pekdemir. Dört şiirin dördününde siyasi şiirler olduğunu görüyoruz. Fayrap, şiir konusundaki sağlam tavrını, tarzını ve anlayışını sürdürmeye devam ediyor. Hikaye sayfaları bu sayı biraz eksik. Sümeyye Doğan’ın İkinci Dünya Savaşı sonrası işçi edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Max Von Der Grün’den yaptığı çeviri dışında başka hikaye yok.

Ocak sayısıyla birlikte 1960′ların dünyasına giriş yapan Fayrap’ın bu ayki sayısına Mustafa Temur Psyhedelic, müzik üzerine yazdığı bir yazıyla katkıda bulunmuş. Hem eğlendirici hem de öğretici bir yazı. 1960‘lardaki yaygın madde kullanımından etkilenerek ortaya çıkmış ve o yıllarda en yaygın dönemini yaşamış olan bu müzik türünün ruhunu anlamaya ve sapı samandan ayırmaya katkıda bulunması açısından önemli.

Fayrap-Kitap sayfalarında bu ay Türk Şiiri 2008-2009 üzerine Esma Güneş’in yazdığı bir değerlendirme yazısı yer alıyor. Ayrıca Melek Arslanbenzer’in Yıldız Ramazanoğlu ve Nurcan Toprak’ın Ayfer Tunç eleştirileri yazarların hem edebiyattaki yerlerini hem de iç dünyalarını anlamaya yarayacak cinsten. Ali Düz, Mustafa Kutlu’da Yoksulluk Meselesi isimli yazıyla hem Fayrap-Kitap’a hem de geçen ayki armağan sayıya katkıda bulunmuş. İlyas Bingül’ün Değişen İstanbul isimli denemesi İstanbul’u konu alarak siyasetten edebiyata geniş bir yelpaze açıyor. İstanbul’u bir de bu yazı üzerinden anlamaya çalışmak zihin açıcı olabilir.

İrtibat ve abonelik: fayrapper@gmail.com