‘Darbe Sabahı Neredeydiniz?’

Etkinlikler
’12 Eylül 1980 sabahı nerede, nasıl uyandınız? O gün neler yaptınız, neler başınıza geldi? Neler düşündünüz?‘ 12 Eylül deyince irkilen, bugün 40’lı yaşlarını süren pek çok insan, bel...
EMOJİLE

’12 Eylül 1980 sabahı nerede, nasıl uyandınız? O gün neler yaptınız, neler başınıza geldi? Neler düşündünüz?‘ 12 Eylül deyince irkilen, bugün 40’lı yaşlarını süren pek çok insan, belki de ilk kez böyle sorulara cevap vermekten mutluluk duyacak.

Çünkü bunlar halka açık bir kitap projesinin soruları. 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde, Heyamola Yayınları, "12 Eylül Sabahı" adlı bir kitap çalışması başlattı. Editörlüğünü Ömer Asan’ın yapacağı çalışmada, yaşı 40’ın üzerinde olan herkesin anıları bir araya getirilecek. Ancak ailesinden duyduklarını yazmak isteyenlere de kapılar açık. Asan, kitabın şimdiden ulusal bir kampanyaya dönüştüğünü anlatıyor. Asan’a göre 12 Eylül, toplumun tüm kesimlerini itaat ettirmeye yönelik organize bir hareketti. İlk kez sokağa çıkmak yasaklandı. Kimilerine göre demokrasiye darbe, kimilerine bir toplum mühendisliği, kimilerine göreyse faşist bir diktatörlüktü. 

Yüz binlerce insan gözaltına alındı. Sol, sağ, binlerce insan işkenceden geçti, öldürüldü, kayboldu… Asan, "Partili, partisiz, politik, apolitik, milyonlarca insanın, özellikle 12 Eylül sabahı ile ilgili anıları, imgesel saptamaları vardır. O sabahtan, çoğunlukla dost sohbetlerinde, konuyla ilgili hafıza tazeleme ihtiyacı hissedildiğinde veya 12 Eylül öncesi ve sonrası politik tartışmalarda nirengi olarak söz edilir. 12 Eylül kimde, nasıl bir travmaya neden olmuşsa bunları ortaya çıkaracağız. Adalet Ağaoğlu aradı ve böyle bir çalışma yapılmasından çok mutlu olduğunu ifade etti." diyor. Projeye mayıs sonuna kadar bir A4’ü geçmeyecek şekilde yazdığınız anılarınızla siz de başvurabilirsiniz. Mayıstan sonra görsel dokümanların peşine düşülecek.