Çiçek Derman, Rikkat Kunt’u anlatacak

Etkinlikler
Türk tezhip ve minyatür sanatçısı Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Cağaloğlu’nda sanatseverlere hocası Rikkat Kunt’u anlatacak. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “B...
EMOJİLE

Türk tezhip ve minyatür sanatçısı Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Cağaloğlu’nda sanatseverlere hocası Rikkat Kunt’u anlatacak.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin bu haftaki  konuğu, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman olacak. Derman, Timaş Kitapkahve’de 26 Eylül Perşembe günü saat 18.00’den itibaren hocası Rikkat Kunt’u anlatacak. Rikkat Kunt Hoca Hanım adıyla Kubbealtı’ndan yeni bir eseri neşredilen Fatma Çiçek Derman, hocasıyla geçen 10 yılın hikâyesini dile getirecek. Rikkat Kunt ile yaptıkları konuşmaları, sanat konusundaki titizliğini ve müşterek hâtıralarını aktaracak olan Derman, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Programı müzehhibe Ayşe Emine Sultan Çelik takdim edecek. Bir çok sanatkârın ve tezhiple ilgilenen öğrencinin takip etmesi beklenen toplantı, Alayköşkü Caddesi numara 5 adresinde gerçekleşecek. Programla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenler, 0 (212) 5112323- 5112324 numaralı telefonları arayabilecek.

TEZHİP SANATINA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

1945 yılında Ankara’da doğan Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, İstanbul Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 1985’ten 2012 yılına kadar Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Fakülte Dekanlığı, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü ve Tezhip-Minyatür Ana Sanat Dalı kurucu başkanlıklarını üstlendi. Tezhip sanatını usta-çırak usulüyle, Dr. Süheyl Ünver, Muhsin Demironat ve Rikkat Kunt’tan öğrenerek 1982 yılında icâzete hak kazandı. 1976’dan başlayarak 24 sene, fahrî olarak Kubbealtı Nakışhânesi’nde tezhip hocalığında bulundu. İlk şahsî sergisini 1987 yılında, Kanuni Sultan Süleyman Sergisi kapsamında Chicago’da açan Derman’ın, farklı yıllarda hazırladığı, yurtdışı ve çeşitli yurtiçi şahsî ve karma sergileri oldu. Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Devlet Türk süsleme Sanatları Seçici Kurulu’nda 1990 yılından itibaren yer alan Fatma Çiçek Derman, Japonya’da Türk Yılı olarak ilan edilen 2003 senesinde eşi Prof. (hc) Uğur Derman’la birlikte East Asla (Toua) Üniversitesi tarafından davet edilmiş, burada sergi ve konferanslarla sanatlarını tanıtmışlardır. Yüzü aşkın makalesi ve Dr. İnci A. Birol’la beraber hazırladıkları Türk Tezyinî Sanatlarında Motifler ve Uğur Derman’la birlikte Kadıasker Mustafa İzzet Efendi Hilyesi isimli kitapları vardır. Tezhip dalında, Kültür ve Turizm bakanlığı 2012 yılı Kültür ve Sanat büyük Ödülü’ne lâyık görülmüştür.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)