Bilinmeyen Tarihimiz Ekranlarda

Etkinlikler
Geçtiğimiz yayın döneminde TRT 2’de ilgiyle izlenen Tarih Dergisi programı, yepyeni bölümlerle tekrar yayına giriyor. 7 Ağustos Cumartesi 15:15’ten itibaren TRT Haber’de yayına ...
EMOJİLE

Geçtiğimiz yayın döneminde TRT 2’de ilgiyle izlenen Tarih Dergisi programı, yepyeni bölümlerle tekrar yayına giriyor. 7 Ağustos Cumartesi 15:15’ten itibaren TRT Haber’de yayına başlayacak olan programda ağırlıklı olarak “ENDÜLÜS’TEN KAÇAMAYAN MÜSLÜMANLARA NE OLDU?” konusu işleniyor.

Geçen dönemde izleyicilerin beğenisini kazanan programın içeriğini, tarihimizle ilgili merak edilen ve bilinmeyen konular oluşturuyor. İçinde farklı dosyaları barındıran bir dergi gibi geniş kitlelere tarihi konuları sevdirmeyi, merak ettirmeyi ve tarih bilincini artırmayı amaçlayan programda; kamuoyunda yeterince veya bilinmeyen yahut da yanlış bilinen konular uzman tarihçilerin derlediği orijinal belge ve bilgilerle anlatılıyor.

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ahmet Kavas ve Doç. Dr. Ali Satan tarafından hazırlanan program, yine birbirinden çarpıcı dosyaları ekrana getiriyor.

BU BÖLÜMDE İŞLENEN DOSYALAR

ENDÜLÜS’TEN KAÇAMAYAN MÜSLÜMANLARA NE OLDU?

Müslümanlar, 8.yüzyıldan 15. Yüzyılın sonuna kadar 750 sene Endülüs’e hâkim olurlar. Burada kurdukları Endülüs Medeniyeti, İslam dünyasına olduğu kadar Avrupa Hıristiyan dünyasına da derin etkiler yapar. Hatta Avrupa rönesansının doğuşunda önemli rol oynar. Ancak 1492’den itibaren Endülüs, Katolik kralların eline geçer. İber yarımadasındaki İslam medeniyetine ve Müslümanlara karşı büyük bir savaş açılır. Pek çok Müslüman, kurtuluşu kaçmakta bulur. Peki ya kaçamayanlar ne yaptılar?

PARİS’TE BİR OSMANLI MEZARLIĞI

1859 yılından buyana Paris’te bir Müslüman mezarlığı olduğunu biliyor muydunuz? Paris’teki bu Osmanlı mezarlığında bir de sultan kabri bulunmaktadır. Peki kimdir bu sultan?

İSTANBUL’U SEVENLER 100 YIL ÖNCE DERNEK KURDULAR

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla şehrin mimari mirasına özel ilgi gösteriliyor. Pek çok tarihi eser restore ediliyor ve depreme karşı güçlendirilmeye çalışılıyor. Halbuki İstanbul bundan 100 yıl önce de benzer bir duyarlılıkla tanışmıştı. Cemiyet, İbrahim Müteferrika’ya bir mezar ve Katip Çelebi adına da bir anıt inşası, ayrıca, Anadoluhisarı’nda Köprülüler Hanesi namıyla bilinen evin iyi bir şekilde muhafazası için çalışma yapılması kararlaştırılır.

KONYA BÖLGE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ

100 bini aşan kitap mevcudu ile Türkiye’nin en çok yazma eser bulunduran kütüphanelerinden olan Konya Bölge Yazma Kütüphanesi, Anadolu’daki birçok kütüphanelerde bulunan yazma kolleksiyonların daha iyi şartlarda korunması amacıyla 20 Temmuz 1984 tarihinde bölge kütüphanesi olarak açıldı.

Tarih Dergisi programı, Yedirenk Film Yapım tarafından hazırlanıyor.