Barla’da Diriliş Tiyatroda

Etkinlikler
AS Organizasyon, Yavuz Bahadıroğlu‘nun yazdığı "Barla’da Diriliş" romanını Said Nursî‘nin vefatının 50. yılında oyunlaştırdı. Oyunu uyarlayan ve yöneten Kenan Korkmaz...
EMOJİLE

AS Organizasyon, Yavuz Bahadıroğlu‘nun yazdığı "Barla’da Diriliş" romanını Said Nursî‘nin vefatının 50. yılında oyunlaştırdı. Oyunu uyarlayan ve yöneten Kenan Korkmaz ve Said Nursi karakterini canlandıran Seyfullah Kartal, "Tek derdi insanların imanını kurtarmak olan bir zatın hikâyesini anlatmak görevimiz." diyor.

Vefatının 50. yıldönümünde, AS organizasyon, Bediüzzaman Said Nursi‘nin hayat hikâyesini ve Barla sürgününü anlatan bir tiyatro oyunu sahneye koydu. Yavuz Bahadıroğlu‘nun "Barla’da Diriliş" adlı romanından uyarlanan ve senaryosu oyuncu ve senarist Kenan Korkmaz tarafından yazılan oyun, geçtiğimiz hafta ilk defa seyirci karşısına çıktı.

Bediüzzaman‘ı anlatan bir oyun üzerine çalışmak, Korkmaz ve ekibini uzun süre uğraştırmış. İşe Üstad’ı anlatan kaynakları tarayarak ve onu tanıyan kişilerle görüşerek başlamışlar. 2 yıl süren masa başı çalışmasından sonra 6 ay aralıksız prova alınmış. 2008 yılı Temmuz ayında oyun tamamlanıp yazar Bahadıroğlu’na, tarihçilere ve Üstad’ın talebelerine sahnelenmiş. Alınan yazılı yorumlar değerlendirilip, yeni düzenlemeler yapılmış. Ulaşılan bilgiler bir araya getirilip oyuna son şekli verilmiş. Korkmaz, süreç içerisinde birçok çelişkiye düştüklerinden bahsediyor. "Üstad’ı anlatırken yanlış bir şeyler yapmaktan çok korktuk. Yaşadığı sıkıntıları aktardık. Oyunun felsefesinde onun mücadelesini vermeye çalıştık." diyor.

Oyun karanlıklar içinde oynanıyor

Türkiye’nin tarihinde karanlık noktalar olduğu için Korkmaz, oyunun karanlıklar içinde oynanması gerektiğini düşünüyor. Seyirciyi yakın tarihe götüren oyun, özel sahne tasarımları ve görselliği yüksek sahne teknikleri ile dikkat çekiyor. Seyirci oyunu izlerken sahnedeki karanlığa gömülen oyuncuları silüetlerinden ve seslerinden tanımaya, kimleri temsil ettiğini tahmin etmeye çalışıyor.

Kenan Korkmaz, tiyatro camiasından birçok ünlüyle Üstad karakteri için iletişime geçmiş. Daha sonra Necip Fazıl Kısakürek’in Siyah Pelerinli Adam oyununda beraber çalıştığı Seyfullah Kartal’da karar kılmış. Kartal, Üstad’ı canlandırırken büyük heyecan duyduğunu söylüyor. Lisedeyken Üstad’ın yazdığı kitapları inceleme şansı bulan Kartal, "Bir sahne üstüne 4,5 saat tartıştık. Onu hiç tanımayan birine anlatıyormuş gibi metni yalınlaştırdık. Anlattığımız şey, ona yapılan zulümlerin binde biri bile değil. Her oyuncu Üstad gibi bir karakteri canlandırmak ister. Onu canlandırmak beni çok mutlu ediyor." diyor.

Yol haritamız kırmızı kitaplar oldu

Ekip, romanı senaryolaştırırken birçok farklı bilgiye ulaşmış. Bahadıroğlu’nun yazdıklarına sadık kalıp, Üstad’ın kaleme aldığı Risale-i Nur Külliyatı’nı incelemiş. Kitapları yedi kez okuyan ve üzerine incelemeler yapan Musa Has, oyunlaştırma sürecinde ekibe danışmanlık yapmış.