Ayraç Bu Ay Yine Dopdolu

Etkinlikler
Ayraç dergisi, 12. sayısını yayınladı. Derginin editörleri dosya konusu olarak ‘Yeni Metinler’i seçmişler. ‘Yeni Metinler’in nasıl kapak konusu seçildiğiyse şu şekilde anlatılı...
EMOJİLE

Ayraç dergisi, 12. sayısını yayınladı. Derginin editörleri dosya konusu olarak ‘Yeni Metinler’i seçmişler. ‘Yeni Metinler’in nasıl kapak konusu seçildiğiyse şu şekilde anlatılıyor:

“Türk Edebiyatı ve Modernite konulu bir dosyanın ardından, bambaşka bir mecraya, internete yönelmek de bizim nefes almamızı sağladı, eminiz ki siz de bu değişikliği seveceksiniz. Dergi çıkarmanın, zamanla yarışmak olduğunu bilenler için, böyle radikal bir kararla orijinal bir konu belirlemek, tahlil ve eleştiri dergisinin sınırlarını zorlamak, bir bakıma cesaret işiydi. Kısa zamanda onlarca görüşmeyle ve toplantıyla bu sayıyı hazırladık. Daha önceki iyi söyleşi deneyimlerimiz, çıtayı yükseltmek anlamına geliyordu. Haliyle, sıradan bir söyleşiyle geçiştirmek yerine, dosyamıza derinlik katacak bir şeyler konuşmak istedik. Ali Akay’ın röportajı, dergiciliğe bakışımızdaki orijinal olma çabasının ufukları hakkında ipuçları sunuyor. Biz de çok şey öğrendik o röportajdan. Yeni bir şeyler söylüyordu çünkü. Dosya konumuza “Yeni Metinler” ismini koysak ve aslında internetin “kitabî” yanına vurgu yapsak da, neticede Türkiye şartlarında bâkir sayılabilecek bir alanda bulunduğumuzun farkındayız. Ayraç 12. sayısıyla karşınıza böylece geliverdi. Nasıl bir sayı olduğunu, “Yeni Metinler” dediğimiz şeyi, aklımızdaki çerçevesiyle anlatabildik mi, biz de merak ediyoruz. Dergi çıkarmak, biraz da diyalog kurmak anlamına geliyor. Bu sayıda dosya yazarları sırasıyla Abdullah Yavuz Altun, Yunus Emre Tozal, Hüseyin Köse, Furkan Arık ve Vedat Çakmak.”

FERİDUN ANDAÇ VE İBRAHİM TENEKECİ
Bu sayıyla birlikte Feridun Andaç, “Yazıdan Yoruma” başlıklı köşesinde yeniden Ayraç okurları ile buluşuyor. İbrahim Tenekeci de “Söz Hakkı” köşesinde Şeref Bilsel şiirini incelemesiyle Ayraç okurlarının karşısında.

MEHMET AKİF ATATÜRK’E YAPILAN SUİKASTI ÖNLEDİ Mİ?
Ali Görkem Userin Yusuf Turan Günaydın’ın hazırladığı “Babam Mehmet Akif” kitabı tahlil etti. Millet gazetesinin “Safahat Şairini oğlundan dinleyiniz…” üst başlığıyla sunduğu Emin Akif’in hatıraları, Mehmet Akif’in Kurtuluş Savaşı’na katılmak için İstanbul’dan Anadolu’ya doğru yola çıkmasıyla başlamakta ve özetle, yollarda yaşadıkları, ailesi hakkında bazı anekdotlar ve Ankara’da yaşadıklarını içeriyor. Emin Akif’ten nakledilen hadiselerde Mehmet Akif, verdiği ifadede daha önce Afgan Kralı’nı suikast düzenleyerek öldürdüğünü ve Mustafa Kemal’i öldürmek için Ankara’ya gelen Mustafa Sağîr’i açığa çıkartmış ve Mustafa Kemal’e düzenlenecek suikasta mani olmuştu. Bu olay da Milli Mücadele döneminde Mehmet Âkif’in kritik rolünü ve mühim misyonunu bir başka açıdan somutlaştırıyor. Kitabı hazırlayan Yusuf Turan Günaydın ile yapılan söyleşi, merak edilen soruların cevaplarını içermesi açısından önemli.

DİKKAT ÇEKEN YAZILAR
Kemal Suskun’un Orhan Pamuk’un son kitabı üzerine değerlendirmeleri, Enver Gülşen’in “Mantıku’t Tayr, Stalker Ve İnsandaki Bitmeyen Marifet Arayışı” başlıklı yazısı, Ahmet Bozkurt’un “Varoluşçu Tiyatroda Başkası’nın Zamanına Geçiş: Gizli Oturum” başlıklı yazıları bu sayının dikkat çeken yazılarından. Balkan Edebiyatı üzerine Ayhan Demir’in ve İhsan Tevfik’in yazılarını okumanızı da özellikle tavsiye ederiz. Cenk Ç. Özkömür “Sevgi Üzerine”, Emre Demir “Borges’le Söyleşiler”, Aydın Hız “İslam Toplumları Tarihi”, Gül Turanlı Edward Said’in “Yersiz Yurtsuz” kitabını inceledi.

AYRAÇ TÜYAP KİTAP FUARINDA!
Dergi, 29 Ekim-7 Kasım arasında düzenlenecek olan TÜYAP Kitap Fauarı’nda 10. salonda tüm okurlarını ağırlamayı bekliyor.