Anadolu California’ya Taşınıyor

Etkinlikler
Kültürler arası diyaloğu geliştirmek için Amerika’da yaşayan Türkler tarafından Los Angeles’ta kurulan Pacifica Institute’nün organize edip ev sahipliği yaptığı festival Türkiye&rsqu...
EMOJİLE

Kültürler arası diyaloğu geliştirmek için Amerika’da yaşayan Türkler tarafından Los Angeles’ta kurulan Pacifica Institute’nün organize edip ev sahipliği yaptığı festival Türkiye’nin zengin tarihini, kültürünü, müziğini ve ünlü mutfağını Amerika’nın batı kıyısına taşıyor. İlki geçen yıl yapılan festival, bu yıl 6 – 9 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Los Angeles’ın güneyindeki Orange County’de, Irvine şehrinin sınırları içerisinde yer alan Great Park’da yapılacak.

Festivalde, her şehrin iki ve üç boyutlu dekorları arasında o şehirlerden gelen geleneksel Türk El Sanatları ustaları bir yandan sanatlarını icra ederken diğer yandan da yaptıkları eserleri sergileyecekler. Mardin standında taş oyma, telkari, halı dokuma ve ağaç oyma ustaları, İstanbul’da hattat, ebruzen, tezhip sanatçısı birer örnek olarak sayılabilir.

Etkinlikte belli aralıklarla Türkye2nin farklı şehirlerinden gelen halk oyunu ekipleri yöresel oyunlarla sahne alacaklar. Van folklor ekiplerinin yanı sıra ünlü Van Kedisi de festivalde kendisine yer buldu. Mardin’den gelen halk oyunu ekiplerinin yanı sıra Süryani Kız İlahi Grubu da Türkiye’nin çok kültürlü yapısının bir örneğini sergileyecek. Tonlarca kum dökülerek oluşturulan Antalya sahilinin hemen arkasındaki Aspendos önünde de Antaya yöresinin halk oyunları sergilenirken Konya’da Türk Tasavvuf Musikisinden de örnekler sunulacak. Kültür Bakanlığı’nın Mehter Ekibi günde üç kez İstanbul içerisinden alana girecek ve festival alanı içinde yaptığı yürüyüşünü sahnede tamamlayacak.

Bu yıl ikincisi yapılacak festivalin kuşkusuz en ilgi çekecek yeniliği şehirlerin yanında en az onlar kadar büyük yer kaplayacak olan Topkapı Sarayı olacak.

Bu yılki festivalin ziyaretçileri en çok etkileyecek kısmı giriş kapısından itibaren başlayan ve bu sene uzunluğu 168 m ye çıkan ‘Uygarlıklar Yolu’ olacak. Anadolu’da tarih boyunca yer almış medeniyetleri temsil eden ve her biri tarihi bir yapıdan etkilenerek yapılan dev kapılardan oluşan yolda geçen yıl 11 medeniyet yer almıştı. Hititlerden Truvalılara, Lidyalılardan Osmanlılara ve günümüz Türkiye’sine kadar sergilenen medeniyetlere bu yıl 3 yeni ekleme yapılarak kapıların sayısı 14 e çıkarıldı. Yol boyunca kapılar arasındaki panolardan ilgili medeniyetler hakkında Türkçe ve İngilizce bilgi alabilecek olan ziyaretçiler her kapıda yer alan ve o medeniyetin kostümünü giymiş olan ikişer figürasyonla karşılanacaklar. 

Geçen seneki festivale gelenlerin en çok ilgi gösterdiği eserlerden biri Üsküdar’daki 3.Ahmet Çeşmesi‘ninin birebir yapılmış maketiydi. Çeşmenin her bir musluğundan ayrı bir içecek akıyor, isteyenler ücretini ödeyerek bardaklarını çeşmeden dolduruyordu. Bu sene çeşmeye ilaveten bir de tarihi bir kahvehane inşa edildi. 100 kişiyi aşkın kapasitesi ile alanın ortasına kurulacak olan kahvehanede ziyaretçiler Türk Kahvesi içebilecekler.

Alışılagelmiş festivallerdeki çadır şeklindeki satış standları yerine, bu organizasyonda dükkanlar, Kapalıçarşı dükkanlarından esinlenilerek dizayn edildi. Yine özel bir dekorla hazırlanan standlardan birinde, usta bir aşçı tarafından verilecek olan Türk Yemekleri Dersleri de ilgi çekeceğe benziyor.

Festival, 2009 yılında ‘Türkiye keşfi (Discovering Turkiye)’ sloganıyla yola koyuldu. Organizasyon, kültürler arası diyaloğu geliştirme amacıyla hizmet veren Pacifica Enstitüsü önderliğinde, Kaliforniya Türk-Amerikan Ticaret Odası (CATA-Chamber), Batı Amerika Türk Dernekler Federasyonu, Boğaziçi Danışmanlık ve Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk ve İşbirliği Derneği’nin (BAKİAD) sponsorluğunda hazırlanıyor. Festival hakkında detaylı bilgi www.anatolianfestival.org web sitesinden edinilebilir.